Vůně francouzské kuchyně
Osobité předvedení i nafocení pokrmů tak lahodných, že nejspíše proto jsou v českém vydání zachovány také originální francouzské názvy. Působí jako vznešené rodokmeny k delikatesám, které vypadají fascinujícím způsobem, přitom ale – pozor – nejsou nikterak těžké na přípravu. Nemusíte být profi francouzský kuchař, ale u některých to možná bude chtít vícero pokusů. Třeba taková plněná vykostěna kachna vypadá neuvěřitelně luxusně, ovšem vykostit kachnu s úspěchem hned napoprvé, to je věru těžký oříšek.
Stovka receptů, která inspirovala svět
Stovka receptů v této knize je vybírána s lásku a vášní. Cítíte to z každého slova včetně nesmírné pokory ke každé ingredienci a snad i k samotné historii výroby tohoto pokrmu. Je právě tato pokora tím tajemstvím francouzské kuchyně? Autor Michel Roux s až hmatatelnou péčí vybíral, psal… a fotografka s francouzským šmrncem fotila překrásná a stylová jídla. Naprosto se uměla vnořit do autorova rozpoložení a se stejným zapálením dotvořila toto dílo k dokonalosti.
Kniha je jako truhlice s nádherném a vkusném vingace stylu. Provensálská, voňavá, levandulová, vonící mořskými plody, mořskou zátokou plnou rybářských lodí a vším tím francouzským kořením. No a v neposlední řadě také vínem.
Lehké informace, které namlsají a nezatíží
Lehounký, svěží a velice čtivý je styl, jakým je kniha napsána. Úplně cítíte, kolik péče a preciznosti je nejen v popisech receptů, ale také v pojednáních o rybách, vínu nebo o jednotlivých vybraných ingrediencích, které ve svých receptech používá. Třeba ta kachnička plněná směsí jater, vepřovou panenkou, dalšími kachními prsíčky a pistáciovými oříšky! A tady asi hraje velkou roli i ten jeden lanýž přidaný do receptu. Ovšem. Dá se s klidným svědomím tvrdit, že české luhy a háje si poradí nějakým voňavým hřibem pravým a kachna dostane velice podobný šmak.
Mimo jiné třeba právě k tomuto receptu prozrazuje Michel Roux něco ze svých tajemství. Jak poznáte, že je nádivka správně dochucená? Nebudeme ji jíst syrovou, ale malý kousek nádivky si na pánvičce osmahneme a ochutnáme. O pistáciích se následně dozvíme, že je autor zbožňuje a kromě téhle luxusní nádivky do kachny je používá i do šampaňské omáčky nebo do creme brulee. Prostě co věta, to nové nápady, které se rodí buď v jeho hlavě nebo vám, jakožto čtenářům.
Michel Roux se s jídlem mazlí, dodržuje přesné postupy svých předků, jinde naopak experimentuje s opatrností vášnivého vědce. Najdete tu i úžasné sladké moučníky (třeba suflé, zapékaná jablka v čokoládě s pusinkami nebo polévky vhodné pro studené zimní dny i klasickou minestrone. Naučí nás nezvyklé přílohy jako jsou třeba okurky osmahnuté na másle s bylinkami nebo karotky na smetaně, hruškovou šarlotu nebo pravý rybí, telecí nebo kuřecí vývar. Chlebová omáčka, čokoládová omáčka, mušle, cibulačku…prostě celá fantazie by nestačila na popis této knihy!
Kniha skromná, elegantní. Přesto však přepychově naplněná emocemi, které v člověku odpradávna budí možnost zpracovávat jídlo do božských podob chutí a vůní!
O autorovi-Michel Roux
Se synem Alanem pracuje ve své proslulé restauraci The Waterside Inn v Bray, která je držitelkou tří michelinských hvězdiček. Jeho kariéra byla neobyčejně úspěšná už od chvíle, kdy si s bratrem Albertem otevřeli svou první restauraci, slavnou La Gavroche v Londýně. Restaurant La Maison 1888, nedávno otevřený v Dannagu na poloostrově Son Tra se už ve Vietnamu stal vyhledávanou gastronomickou destinací. Michel získal bezpočet ocenění, včetně řádu Meuiller Ouvrier de France jako nejlepší francouzský cukrář, již v roce 1976. V roce 2002 mu byl udělen Řád britského impéria a roku 2004 se stal rytířem Řádu čestné legie.
Michel se objevil v řadě televizních seriálů. Díky pořadu z roku 2012 Dědictví rodu Rouxů, byl jídelními kritiky a předními šéfkuchaři přínos této rodiny pro britskou gastronomii označen za výjimečný. V roce 2013 skvělá The Roux Scholarship, nejprestižnější soutěž pro začínající kuchaře, oslavila 30 let své existence a byla poprvé vysílána v televizi. V originálu i v překladech do světových jazyků se již prodaly dva miliony výtisků a dalších Michelových knih, mimo jiné věnovaným těstovinám, vajíčkům nebo dezertům.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.