Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vůně Anglie: Pomerančová marmeláda

Lis 1429 Autor: Renata Petříčková

pomerancova marmeladaNeopakovatelná pochoutka to je.  A také báječný dárek, který můžete s láskou připravit svým bližním. Je to totiž zavařenina, kterou si jen tak na palačinky nedáte, je to totiž skvost, jehož už samotná příprava voní vánocemi a sněhovými vločkami za oknem.  Ty nejluxusnější pomerančové skvosty jsou obohacovány šupinkami pravého zlata nebo nejdražší whisky či šampaňským. My si však tu naši domácí ze sladkých oranžových plodů obohatíme o proužky voňavé a pikantní pomerančové kůry.

Takže si nejprve obstaráme ingredience:

  • 10 velkých vyzrálých pomerančů
  • 2 citrony nebo limetky
  • 2,6 kg cukru

Ideální je mít pomeranče v bio kvalitě, aby jejich kůra nebyla ošetřena chemickými přípravky. Máte-li možnost koupit třeba jen jeden bio pomeranč do celkového základu, udělejte to. Z něj si uděláme ty pověstné tradiční proužky pomerančové kůry. Pokud máte nebio ovoce, jeden z pomerančů omyjte obzvlášť pečlivě a odložte ho stranou.

TIP: Ideální jsou pomeranče s hrubou kůrou, hodí se pro zavařování svou chutí mnohem více než pomeranče hladké. Výborné jsou také tzv. „krvavé pomeranče“, které mají tuhou tlustou slupku, ale jsou plné sladkohořké šťávy, která se na marmeládu zpracovává nejlépe. Navíc i výsledný produkt bude mít načervenalý nádech

pomerancova marmeladaPečlivě omytý pomeranč nebo biopomeranč nám tedy poslouží jako zdroj kůry, která dodává pikantní chuť, ale také celý produkt náležitě svátečně zdobí. Odkrájíme z něj tence kůru. Čím tenčí, tím lepší (hořká část na pomeranči je ta bílá, takže když se vám podaří odloupat bílou dužinu ze slupiček, bude marmeláda jemnější). Na druhou stranu právě ta hořká chuť dává marmeládě její kouzlo, takže čím víc pomerančových proužků, tím lépe.

Zbylé plody rozkrájíme, vymačkáme z nich šťávu (to samé uděláme s citrony nebo limetkami) a dáme do hrnce. Rozkrájené plody potom očistíme od bílé dužiny a oranžové kůry dáme do plátýnka a vložíme do pomerančové šťávy. Společně pak všechno vaříme asi 3-4 hodiny, aby se z kůry a zbytků plodů uvolnil pektin. Potom šťávu ještě jednou přecedíme buď přes cedník s malými otvory nebo přes silonovou punčochu či plátýnko, a teprve poté přidáme na tenké proužky nakrájenou pomerančovou kůru. Vsypeme cukr a znovu vaříme do patřičného zhoustnutí. Až je marmeláda na talířku téměř tuhá, je ten pravý čas plnit skleničky. Doporučuji nějaké hezké, ozdobné a pro případné obdarované ještě dodělat překrásné jmenovky.

TIP: Chcete-li se vyhnout ruské ruletě s uvolněným pektinem, můžete použít jakýkoliv želírovací prostředek pro džemy a marmelády. Jeden den tedy dostaňte z pomerančů šťávu, povařte ji s cukrem, nechte 24 hodin odstát a poté s ní pracujte podle návodu na želírovacím přípravku. Den na odstátí příjemně zjemní chuť šťávy a cukru. Chutě se lépe prolnou.

Marmeláda by měla zůstat čirá, průhledná, lehce nahořklá a hříšně sladká. Voňavá přesně tak, jak se sluší a patří na vánoční období.

TIP: Před plněním do horkých skleniček doporučuji zakápnout celou směs dobrou whisky. Přidá tomu ten pravý dřevitý šmrc!

Svou pikantní chutí může pomerančová marmeláda obohatit naprosto cokoliv:

-Sladké tvarohové nebo pudingové dezerty

-Hodí se na lososa či tuňáka

-Do dresingů na pečené či grilované maso

-Do ovocných salátů

-Oživte pomerančovou marmeládou brusinky na svíčkové! Anebo svíčkovou jenom s pomerančovou marmeládoupomerancova marmelada

-A na výborné máslové či linecké cukroví!

Ovšem bezkonkurenčně nejlépe chutná na vánočce nebo na bílém rohlíku s máslem.

TIP: Stejnou marmeládu můžete udělat i z mandarinek a sladkých klementinek.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist