Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vůně Anglie: Javorový sirup

Pro 1403 Autor: Renata Petříčková

Tato typicky anglická nebo americká pochoutka je vlastně zahuštěnou mízou javoru cukrového a má charakteristickou sladkou a voňavou chuť připomínající směs medu a melasy s lehounkou kyselostí. A kam s ním? Rozhodně na palačinky nebo lívance či ovesné kaše, hodí se k dochucování sladkých pokrmů, čaje anebo k marinování masa.

Dá se s ním úspěšně nahrazovat rafinovaný cukr, ale…není to tak úplně pravda

javorovy sirupI javorový sirup má své temné stránky. Svým způsobem díky svému zpracování i tady jde o druh továrního sladidla, navíc se do něj často přidávají chemikálie, aby se zabránilo množení bakterií.   Hlavní složkou javorového sirupu je sacharóza, která tvoří až 96 procent celkového obsahu, v menší míře obsahuje také fruktózu a glukózu. Glukóza se navíc vyskytuje pouze ke konci sklizně. Mírně kyselou chuť javorového sirupu obstarává malé množství kyseliny jablečné. Dále je cenným zdrojem draslíku, vápníku, zinku, manganu, železa a vitamínů skupiny B. Ale stále je to hlavně sacharóza, se kterou si naše tělo neumí vždy tak dobře poradit, což může být poté později příčinou zdravotních problémů od cévních až po psychické poruchy. Není tedy úplně ideálním sladidlem, ale jako pochoutka nám určitě čas od času spíše prospěje, než uškodí.

Javorový sirup je tedy dobrý sluha, ale zlý pán. A navíc, i javorový sirup má svou kvalitu.

A každá kvalita má i jinou chuť

javorovy sirupNejkvalitnější je třída A (Light), která je nejsvětlejší a má delikátní jemnou chuť. Používá se nejvíce do studené kuchyně nebo k výrobě limonád a do míchaných nápojů. Druhý v pořadí je sirup třídy B (Medium), jež je také světlejší, ale má už jemnou javorovou příchuť. Třetí je potom třída C (Amber), který má barvu zhruba jako nahnědlý jantar, je nejoblíbenější, protože má přiměřeně vyrovnanou sladivost a javorovou chuť. Je to právě ten, který se používá pro polévání palačinek a kaší. Čtvrtý je potom hustý tmavý a výrazně karamelový a javorový sirup (Dark). Používá se zejména pro pečení, vaření a marinády.

Pokud si u nás javorový sirup koupíte, s velkou pravděpodobností bude vyroben v kanadské provincii Québec. Toto místo je hlavním producentem javorového sirupu, vyrábí až 75% celkové produkce. Jeho výroba je poměrně náročná a tak se nemůžeme divit poměrně vysoké ceně tohoto produktu.  Na jeden litr javorového sirupu je potřeba odpařit asi čtyřicet litrů javorové mízy.

Víte, že: 

-V malém množství se javorový sirup vyrábí také v Japonsku a jižní Korei?

-Sladivost má také nám dobře známá březová šťáva, ale pro porovnání. Březová míza obsahuje asi 0,5% cukru, javorová míza potom mezi 1 – 6%.

-Čistý javorový cukr můžete koupit i ve formě práškové nebo granulované.

A pozor na náhražky

Na trhu se objevují sirupy (v lepším případě popsané někde malým písmem, že je to „imitace“ javorového sirupu), které obsahují cukr, glukózový a kukuřičný sirup, glukózu, aromata a barviva.  Jsou výrazně levnější než pravý javorový sirup a také jsou hustší. Áčkový javorový sirup není příliš hustý, spíše řídký a je to známka jeho kvality. Řídký dražší sirup bude tedy spíše pravý než ten levnější a a na pohled hustší.

Tak dobře vybírejte, a jestli tato neobvyklá pochoutka bude součástí vaší letošní sváteční kuchyně, blahopřeji. Určitě si pochutnáte.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist