Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Víte, že existuje speciální hladká mouka na pizzu i perníčky? Dělení má svůj význam

Led 2028 Autor: Redakce

Bez mouky si neumí většina lidí svůj život ani představit. Vždyť je nedílnou součástí pečiva, které tak milujeme. Kdo by odolal křupavému chlebu s máslem a pažitkou či na dálku vonícímu loupáku?

hladka mouka

Snad každý zná mouku z pšenice, žita a špaldy. K sehnání jsou také bezlepkové varianty z ječmene, rýže, pohanky, sóji, amarantu a kukuřice.

V obchodech je pestrý výběr

Když vejdete do supermarketu, můžete si koupit nespočet druhů mouky. Proč tomu tak je? Každá z nich je dobrá na něco jiného. K dostání je ideální mouka pro přípravu pizzy, dortů, knedlíků, perníčků, rohlíků, chleba i koláčů. V tomto ohledu záleží na způsobu mletí, obsahu lepku a vlákniny a speciálním složení. Například dortový korpus z cukrárenské mouky je chutnější a pozná to i klasický uživatel.

A koláče se nelepí

Taková hladká mouka na kynutá těsta zaručí minimální lepivost při zpracování a výsledek je nadýchaný jako obláček. Nic se nebude trhat a zapomeňte na časté podsypávání. Extra světlá pšeničná varianta vytvoří hlaďoučké těsto a buchty mají pórovitý vzhled.

mouka na kynuta testa

Chleba skvělé chuti

K výrobě chleba lze použít žitnou, pšeničnou, celozrnnou i špaldovou mouku. Tyto druhy se pyšní vysokým obsahem vlákniny a minerálních látek. Díky tomu, že jsou tmavé a hruběji namleté, tak k sobě lépe přitahují vodu. Pak se těsto lépe zpracovává. Klasická pšeničná hladká mouka zase lépe kyne. Přesně to je důvod, proč je většina chlebů pšenično-žitných.

mouka na domaci chleba

Pizza jako z Itálie

I vy to s moukou na pizzu dokážete. Odpověď je jasná. Dopomůže k tomu vysoký obsah lepku, proto se těsto bezvadně táhne. Zkuste z ní pizzu, foccaciu i oblíbené langoše.

Mele se mouka?

Mysleli jste si, že se mele celé zrno? Je to tak pouze v případě celozrnné mouky. Jinak se zrno zbavuje svého obalu, protože je nutné dostat se k jádru. Zde záleží na hrubosti mletí. Každý druh je označen číslem, jež značí stav zbylého popela po spálení 100 gramů mouky.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Úno 2020>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist