Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Víte jak nakupovat banány?

Čvc 1921 Autor: Redakce

Banány jsou bezesporu nejoblíbenějším exotickým ovocem. Jde o nejprodávanější ovoce, které seženeme v supermarketech po celý rok. Pro někoho superpotravina, pro mnohé maminky výborná svačinka formou příkrmu pro malé děti a neodolatelná přísada mnohých dezertů. Banány jsou celkově velmi výživné ovoce s přirozeně nízkým obsahem tuku a cholesterolu, nabízejí dobrý podíl vlákniny a bílkovin. Věděli jste, že až speciálním křížením vznikly banány bez semen? Stejně tak je nutné podotknout, že byste banány nikdy neměli skladovat v lednici. Teplota pod 13 °C totiž zapříčiní, že slupka banánu poněkud zešedne a banán přestane dozrávat (k nám se totiž dováží utrženy před dobou zralosti a dozrávají během cesty).

nakup bananu

Při nákupu se vyvarujte našedlé a porušené slupce. Banány by neměly být vlhké, natož pak mokré. Určitě nekupujte banány potlučené, protože budou mít nevzhledně hnědou a rozbředlou dužinu. Pokud chcete banány velmi zralé, neváhejte se v obchodě podívat do košíku se slevami. Zde totiž právě banány s hnědými skvrnami na slupkách najdete nezřídka za cenu i pod 10 Kč za kilogram.

V supermarketech nebo specializovaných obchodech seženete mini banány, které se chutí ani moc neliší od těch normálních, které mávají kolem 200g/kus. Cena je ale asi dvojnásobná, na což jsme u jakékoliv abnormality už skoro zvyklí. Obdobně jsou na tom banány s fialovou slupkou. Velmi vyhledávané jsou také zeleninové banány s vysokým obsahem škrobu, které se používají do řady afrických receptů. My jsme měli možnost je ochutnat na afrických trzích a byly výtečné.

mini banany

Nutriční vlastnosti banánů se mění během různých fází zralosti

Zelené banány

Zelené banány mají trochu trpkou, méně sladkou chuť. Může za to škrob, který je v nich obsažený. Na druhou stranu snižuje glykemický index, takže máte delší pocit nasycení, protože snižují hladinu cukru v krvi. Po těchto banánech sáhněte, pokud trpíte průjmem nebo bojujete s cukrovkou.
Zelené banány sice mají nižší množství cukru, ale podíl vitaminů a minerálů je téměř stejný, jako v případě zralejších kousků.

zelene banany

Žluté banány se zelenými špičkami

Podle mnohých odborníků i laické veřejnosti jde pravděpodobně o nejvyhledávanější zbarvení. Evokuje v nás čerstvost a během 1-2 dnů v pokojové teplotě dostaneme dokonaly sytě žlutý banán. Nemusíme tedy s konzumací až tak pospíchat.

zlute banany se zelenou spickou

Žluté banány

Banány pro mnoho z nás tak akorát zralé, sladké a k okamžité konzumaci. Banány obsahují vysoké množství důležitých antioxidantů. Jsou určeny k okamžité konzumaci.

zlute banany

Hnědé banány

Hnědé skvrny na slupkách banánů pro mnoho z nás odradí od nákupu. Žádné riziko ale nehrozí dokonce ani u banánů, které mají skvrny slité v jednu velkou. Nevadí ani velmi měkká dužina a moučná příchuť. Takové banány jsou přezrálé, s vysokým obsahem snáze stravitelných cukrů, ale také živin a tryptofanu (aminokyselina, která pomáhá odbourávat stres). Skvrny jsou zapříčiněny přeměnou škrobu na cukry, a proto se jim někdy přezdívá „cukrové“.
Po takto zralých banánech sáhněte při sportovních výkonech, do smoothie, na pečení atd.

banany s hnedymi skvrnami

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist