Velikonoční vaječné recepty
Přinášíme vám užitečné velikonoční recepty aneb co s přebytkem vykoledovaných vařených vajec? Recepty nám zaslaly pravidelné čtenářky.
Vaječná tlačenka
Budete potřebovat: 4 natvrdo uvařená vejce, 1 naložená zelenina (Moravanka nebo Kunovjanka 330g), 3 lžíce majonézy, 1 lžíce čiré želatiny, špetka soli. Kdo chce může přidat na kostičky nakrájený měkký salám nebo sterilované kapie.
V nálevu ze zeleniny necháme nabobtnat želatinu a následně ji rozehřejeme. Mezi tím si pokrájíme zeleninku vajíčka a salám, přidáme majonézu (není nutností). Všechny ingredience smícháme, nandáme do mističek a zalijeme trochu vychladlou želatinou a dáme do ledničky ztuhnout.
Jarní vaječná pomazánka
Budete potřebovat: 5 vařených vajec, vodu, sůl, pepř, bazalku, tymián, hořčici nebo majonézu (podle chuti), cibuli.
Rozsekáme vejce, osolíme, opepříme a podle chuti přidáme hořčici, majolku, koření a nadrobno nakrájenou cibuli.
Pirožky s vajíčky
Budete potřebovat: 4 vejce natvrdo, 1 cibule, plnotučná hořčice, sůl, mletý pepř, listové těsto (může být kupované), hladká mouka, vejce, tuk na plech
Vejce rozsekáme, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, 3žičky hořčice, osolíme, opepříme. Listové těsto necháme rozmrznout, rozválíme na plát a rádýlkem pokrájíme na čtverečky. Do středu každého dáme kopeček vaječné směsi a přehneme do šátečku. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem přimáčkneme. Celý piroh pak také potřeme vejcem, necháme uschnout a opět potřeme. Pečeme v předehřáté troubě na vymaštěném plechu nebo pečícím papíru dozlatova.
Jak naložit s vařenými vejci chce fantazii
Pomazánka a tlačenka jsou klasikou, stejně jako vařená vejce natvrdo na tuňákovém či zeleninovém salátu. Zkuste ale plněná vejce, která ozvláštní nejen sváteční stůl. Vypadají i chutnají skvěle.
Stačí oloupat vařená vejce, rozpůlit a opatrně vyndat žloutek. Na 5 vajec budete potřebovat 4 lžíce majonézy, sůl, pepř a bylinky s kořením podle chuti. Nám se nejvíce osvědčila malá špetka kari koření a nasekaná petrželka. Přidáním papriky a jiného druhu koření pak můžete mít krémy s různou barvou, ale i chutí.
Velmi oblíbený je také vaječný štrůdl na slano. Listové těsto seženete v každém obchodě, domácí dělají jen opravdoví kulináři. Těsto rozválíme, poklademe na něho anglickou slaninu, špenát a naskládáme vařená vejce. Zamotáme a pečeme, dokud není těsto hotové. Jako náplň ale samozřejmě můžete použít i jakékoliv jiné ingredience.
Pak nezapomeňte dětem udělat vydatnou svačinu z celozrnného toustového chleba, šunky či tuňáka a vajec.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.