Velikonoční recepty z kuřecího masa
Velikonoce jsou událostí, na kterou se těší celá rodina. Zdobení kraslic i vařených vajec, velikonoční výzdoba, pletení pomlázky či příprava pokrmů, které mají na svátečním stole své neodmyslitelné místo. Pro každého se najde něco. Kuřecí maso je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů a ve spojení s nádivkou tvoří neodolatelný vyvážený pokrm na sváteční stůl, který si všichni zamilují a budou jej vyžadovat nejen o Velikonocích. Polévky, které vhodně doplňují denní příjem tekutin, lze připravit několika způsoby. Syté vývary z kuřecího masa a zeleniny mají výbornou chuť i vůni a účelně doplňují jídelníček. My vám přinášíme recept na dvě poctivé jarní polévky s kuřecím masem, které se mohou stát skvělou součástí slavnostního oběda či večeře. Recepty na polévky, které zahřejí a posilní tělo nejen počátkem roku a dozlatova upečené kuřátko s jarní nádivkou připravil pro všechny hospodyňky Drůbežářský závod Klatovy.
„Naše kuřata pocházejí výhradně z českých uzavřených chovů a tím je kvalita masa zaručena. Nejen, že dobře chutnají, ale při správné přípravě dodají celé sváteční tabuli tu správnou atmosféru,“ říká Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti.
Recept na silný kuřecí vývar
4 kuřecí křídla a 2 kuřecí stehna
3 velké mrkve
2 cibule
2 brambory
hrst fazolových lusků
¼ celeru
2 stroužky česneku
1 rajče
čerstvá petrželka
sůl a pepř
máslo
Postup přípravy:
Křídla a stehna rozložte na rozpálený plech a pečte přibližně dvacet minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Mrkev, cibuli, brambory, česnek a celer nakrájejte na kostičky a na pánvi orestujte. Upečená křídla a stehna vložte do hrnce a zalijte výpekem z plechu. Přidejte orestovanou zeleninu, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, odstraňte pěnu, která se vytvořila, a přidejte pepř. Vývar nechte vařit při nízké teplotě 1,5 – 2 hodiny. Asi 10-15 min před koncem vaření přidejte na kostičky nakrájené rajče, cukrové lusky a sůl. Z hotového vývaru vyjměte stehna a křídla, oberte libové maso a vraťte jej do hrnce. Při servírování ozdobte petrželkou.
Kuřecí polévka s brokolicí a cherry rajčátky
2 ks větších kuřecích prsou
1 větší mrkev
hrst fazolových lusků
¼ celeru
1 brokolice
2 stroužky česneku
10 cherry rajčátek
jarní cibulka
1l kuřecího vývaru
sůl a pepř
Postup přípravy:
Kuřecí prsa nakrájejte na cca 1 cm silné plátky. Celer a česnek nakrájejte na kostičky a vše dohromady i s kuřecím masem orestujte na pánvi. Přidejte pokrájenu mrkev, fazolové lusky a pokrájenou jarní cibulku a ještě 5 min nechte smažit. Vše vložte do hrnce, zalijte kuřecím vývarem a v případě potřeby dolijte vodou, přiveďte k varu. Nechte vařit na mírném ohni cca 40 min, poté přidejte růžičky brokolice a cherry rajčátka rozkrojená na půlky a vařte dalších 15 min. Na závěr dochuťte solí a pepřem.
Kuře s jarní nádivkou
1 celé kuře
2 vejce
2 starší rohlíky nebo bageta podle velikosti kuřete
máslo
kůra z bio citrónu
1 dcl mléka
čerstvý špenát nebo kopřivy
mandle na plátky
čerstvě mletý pepř, čerstvý tymián, muškátový oříšek, sůl
Postup přípravy:
Kuře omyjte, osušte a lehce osolte a opepřete zevnitř i zvenku. Pečivo nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Orestované kostičky vložte do velké mísy, přidejte mandle, nastrouhanou citrónovou kůru, špenát, pepř a špetku muškátového oříšku. Mléko smíchejte se žloutky a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do mísy přidejte mléko se žloutky a pomalu vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Kuře naplňte hotovou nádivkou a uzavřete.
Kuře pečte prsíčky nahoru a před pečením mezi prsa a kůži vložte dva plátky másla
a čerstvý tymián. Troubu předehřejte na 220°C, pečte cca 10-15 minut. Potom snižte teplotu na 140°C a pečte cca 100 minut (dle velikosti kuřete). Nakonec opět zvyšte teplotu na 220°C, abyste dosáhli zlaté a křupavé kůrky. Servírujte s bramborami.
TIP: Zbyla vám nádivka? Upečte ji ve vymazaném a strouhankou vysypaném srnčím hřbetě nebo ji pečte přímo vedle kuřete.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.