Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vejce jak skvělý zdroj živin. Máte po Velikonocích vaječné zásoby? Nebojte se je zkonzumovat

Dub 1923 Autor: Redakce

Zbyla vám po Velikonocích vejce, pro které si nepřišli koledníci, nebo jste si jich prostě nakoupili a navařili moc a máte pocit, že je nezkonzumujete? Nebuďte smutní. Bývaly sice doby, kdy výživoví experti považovali vejce za cholesterolovou bombu, které by se člověk znalý zdravé výživy neměl dotknout ani prstem, natož ho jíst, ale naštěstí ty doby jsou už dávno pryč. Výživoví odborníci naopak vejce dnes doporučují, i když zde samozřejmě platí všeho s mírou.

 varena vejce

Nejkvalitnější bílkoviny

Rozhodně se tedy nebojte si vajíčka dopřát a zbytky po Velikonocích postupně sníst. Vejce se dají připravit na mnoho způsobů, a i barvená natvrdo najdou uplatnění v salátech, pomazánkách a řadě dalších jídel. Co na vejcích odborníci hlavně cení? Především jde o zdroj velmi kvalitních bílkovin, který je neocenitelný při budování svalstva. Právě ve vajíčkách najdeme všechny esenciální aminokyseliny, které jsou pro lidské tělo důležité. Jak známo lidské tělo si tyto kyseliny nedokáže samo vyrobit, takže je odkázáno na vnější zdroje vajíčka nevyjímaje. Bílkoviny jsou pak základním stavebních kamenem tkání v lidském organismu.

Rádi byste zhubli? Omezte žloutky 

Chcete-li hubnout, pak omezte žloutky a dejte přednost bílkům, ty obsahují samotnou bílkovinu a žádný tuk. Na druhou stranu, i když žloutky obsahují tuk, najdete v nich současně řadu minerálů a vitamínů. Mějte na paměti i to, že lidské tělo tuk do určité míry potřebuje, například kvůli zachování tělesné teploty, nebo řada vitamínů je rozpustná v tucích. Proto je dobré žloutky omezit, ale ne úplně vypustit.  Ve vejcích najdete vitamíny A, D, E, dále B1, B2, B6, B12, také kyselinu listovou. Z minerálů se v nich nachází draslík, sodík, vápník, hořčík, měď, fosfor, selen, zinek, ale také železo. V případě, že žloutky úplně vynecháte, přijdete o vitamíny A. B12, D a E.

vejce natvrdo s maslem

A co vejce a cholesterol?

Ačkoli vajíčka, tedy žloutky obsahují cholesterol, na druhou stranou zde najdete i látky, které jeho účinky brzdí, což je lecitin. Nemusíte se tedy bát, že byste snězením několika žloutků měli zdravotní problém. Budete-li například vajíčka snídat, velmi dobře se hned na počátku dne zásobíte bílkovinami, a potom nebudete mít hlad. Dokonce světová zdravotnická organizace WHO uvádí, že bílkoviny ve vejcích jsou nejstravitelnější ze všech potravinářských bílkovin., mají stravitelnost 98-100 %.  Důležité je ale připravovat vejce spíše vařená, pokud už smažíte, tak s minimem tuku na nepřilnavém povrchu.  Vaječných zásob z Velikonoc se tedy bát nemusíte. Klidně je postupně konzumujte a užijte si to.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Kvě 2019>>
PÚSČPSN
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist