Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vaříme omelety

Dub 1427 Autor: Redakce

omeletyOmelety jsou jednoduché na přípravu a existují v mnoha variacích. Pojďme si ukázat několik receptů jak na slano, tak na sladko. Vybrané recepty jsou dobrým základem zdravého jídelníčku – objeví se v nich celozrnná mouka i dietní omelety bez cukru. Použijeme mnoho různých typů surovin.

Sladké omelety – palačinky

Následující recept je vhodný pro čtenáře, kteří mají problémy s trávením laktózy a zároveň si chtějí udržet kila.

Špaldové palačinky bez cukru (6 – 7 ks)

Suroviny

–          50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ + 450 ml vody (popř. přímo 500 ml tekutého rýžového nápoje např. „Alnatura“)
–          150 g celozrnné špaldové jemné mouky
–          4 vejce
–          panenský slunečnicový olej na pánev
–          kvalitní džem (nejlépe domácí, případně smetana a ovoce dle chuti)
–          špetka soli

Nejprve připravíme rýžový nápoj. Hotový nápoj smícháme se špaldovou moukou a necháme asi jednu hodinu nabobtnat. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky přidáme do těsta a z bílků se špetkou soli ušleháme sníh. Ten pak pomalu vmísíme do těsta. Na předehřátou pánev nalijeme trochu oleje, pokud máme teflonovou pánev, můžeme smažit bez tuku. Palačinky obracíme, až když je spodní strana dozlatova osmažená. Hotové palačinky potřeme džemem (nejlépe tím bez cukru) nebo přelijeme smetanou a doplníme ovocem.

Bramborové omelety (2-3 porce)brambory

Suroviny

–          3 uvařené brambory (asi 350 g)
–          3 vejce
–          3 plátky eidamu (30% tuku)
–          2 lžíce olivového oleje nebo sádla
–          50 g rajského protlaku
–          koření „pašerák“, saturejka, sušený česnek
–          zeleninová příloha
–          sůl

Brambory rozšťoucháme nebo protlačíme mřížkou. Krátce je orestujeme na pánvi s trochou oleje nebo sádlem (na teflonu restujeme bez oleje s trochou vody). Při restování je osolíme a přidáme koření. Rozmícháme si vejce, do nich přidáme saturejku a tuto směs nalijeme na brambory. Přiklopíme a necháme je zatuhnout. Na vajíčka přidáme sýr, přiklopíme a necháme ještě chvíli zapéct. Tuto omeletu neotáčíme, necháme sýr proniknout do omelety, pak je hotova.

Palačinky z ječné mouky (2 porce)

Suroviny

–          140 g ječné celozrnné hladké mouky
–          400 ml mléka nebo 40 g sušeného sojového nápoje + 360 ml vody (popř. 400 ml sojového nápoje „Alnatura“)
–          1 vejce
–          trocha oleje na pánev (není nutné při teflonové pánvi)
–          džem (bez cukru), javorový sirup
–          špetka soli

palacinkaNásledující palačinky budou snadno stravitelné, zdravé a bez cukru (samozřejmě lze dle chuti přidat). Pšeničná mouka má menší výživové hodnoty než ta ječná, zejména pokud je celozrnná. Navíc obsahuje méně lepku. V připraveném sójovém mléce nebo tom klasickém rozmícháme mouku. Do těsta přidáme žloutek a špetku soli. Necháme ječnou mouku bobtnat hodinu až dvě. Po uplynutí této doby si vyšleháme tuhý sníh z bílku se špetkou soli. Sníh pak vmícháme do připraveného těsta. Na pánev nalijeme trochu oleje (u teflonové není nutné). Těsto má tendenci se trhat (kvůli struktuře), proto ho lijeme více a vytvoříme tak silnější vrstvu. Také musíme tuto omeletu ze spodu déle smažit, až pak otočit. Z druhé strany už smažíme jako obvykle. Hotové palačinky potřeme džemem nebo přelijeme javorovým sirupem.

Slané omelety

Vaječné omelety se špenátem (4 porce)

Suroviny

–          500 g špenátu
–          asi 400 ml vody
–          8  vajec
–          1 česnek nebo na jaře česnek medvědí (svazek)
–          1 lžička sojové omáčky
–          1 lžička panenského oleje (do těsta)
–          panenský olivový olej na smažení
–          máslo
–          zeleninová obloha
–          bazalka, saturejka, estragon, libeček, koriandr (dle chuti)
–          sůl

slane palacinkyNásledující recept odpovídá principům dělené stravy. Špenátové listy promyjeme, oddělíme a odřízneme jejich konce. V hlubším hrnci přivedeme k varu asi 400 ml vody, na kterou poté pokládáme listy špenátu a přiklopíme. Dusíme listy společně s rozetřeným medvědím, či normálním česnekem. Mírně podušený špenát osolíme a okořeníme. Listy dusíme do vypaření veškeré vody. Špenát s česnekem rozmixujeme, dochutíme sojovou omáčkou a panenským olejem. Je-li špenát řídký, můžeme ho dohustit například lněným semínkem nebo rýžovou moukou, která nezmění jeho chuť. Pokud použijeme mražený špenát tak po krátkém rozmražení jen hodíme na pánev. Česnek přidáme později, aby nezhořkl. Takto je hotová náplň omelet. Pro omelety samotné si rozmícháme vejce, nejlépe vždy po dvou (dvě na jednu omeletu). Do vajec přidáme máslo či olej. Směs nalijeme na pánev, necháme spodní stranu ztuhnout, pak obracíme. Až je hotová i druhá strana, přehodíme omeletu na talíř a naplníme špenátem.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist