Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

V únoru vrcholí masopust! Vyrobte si masopustní koblihy jako od babičky nebo dáte přednost dobrotám ze zabijaček?

Úno 2516 Autor: Claudie Kornelová

Masopust je tradiční svátek plný veselí, průvodů masek a především skvělého jídla. Jeho kořeny sahají hluboko do historie a dodnes si v mnoha českých regionech zachoval své kouzlo. Únor je měsícem, kdy masopust vrcholí, a s ním přichází i typické pochoutky – od sladkých koblih až po lahůdky ze zabijaček. Chcete si doma připravit ty nejlepší dobroty spojené s tímto obdobím? Přinášíme osvědčené recepty, které vám navodí tu pravou masopustní atmosféru.

masopust

V únoru vrcholí masopustní slavnosti, které jsou známé nejen zábavou, ale také dobrým jídlem. Zdroj foto: Pixabay.com – tourism

Tradiční masopustní koblihy jako od babičky

Nic nevoní o masopustu tak jako čerstvě usmažené koblihy plněné voňavou marmeládou. Tady je recept, který potěší celou rodinu:

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 3 žloutky
  • 20 g droždí
  • Špetka soli
  • Strouhaná citronová kůra
  • Olej na smažení
  • Marmeláda na plnění (švestková, meruňková)
  • Cukr moučka na posypání

Postup: Nejprve si připravte kvásek – ohřejte mléko, přidejte lžičku cukru a droždí, nechte vzejít. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, špetku soli, citronovou kůru a žloutky. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou cca 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválejte, vykrojte kolečka, doprostřed dejte lžičku marmelády a přikryjte druhým kolečkem. Okraje dobře spojte. Koblihy nechte ještě 20 minut dokynout, poté smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení nechte okapat na papírové utěrce a posypte cukrem moučkou.

kobliha

Koblihy jako od babičky zkrátka nesmí chybět na žádném stole. Zdroj foto: Pixabay.com – tasteatlas

Další sladkosti pro masopustní tabuli

Boží milosti – Křehké smažené pečivo, které je sladké, ale zároveň lehoučké.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru
  • 100 ml smetany
  • Špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • Olej na smažení
  • Cukr moučka na posypání

Postup: Z ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut odležet. Vyválejte tenký plát a rádýlkem vykrájejte obdélníky, do středu udělejte zářez. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova a obalte v cukru.

Zabijačkové pochoutky pro pravý masopust

Masopust je také časem zabijaček. Pokud si chcete doma připravit některé z tradičních specialit, tady jsou oblíbené recepty:

Jitrnice

Ingredience:

  • 1 kg vepřového masa (plecko, hlava)
  • 500 g vepřových jater
  • 300 g rýže
  • 2 cibule
  • Česnek dle chuti
  • Sůl, majoránka, pepř, nové koření
  • Střívka na plnění

Postup: Vepřové maso uvařte do měkka, poté nakrájejte na kostičky. Játra krátce spařte a také pokrájejte. Rýži uvařte doměkka. Cibuli osmahněte dozlatova, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, pepř a nové koření. Smíchejte všechny ingredience, osolte a plňte do připravených střívek. Vařte ve vodě při 80 °C asi 30 minut.

jitrnice

A co takhle pravé domácí zabijačkové jitrnice? Zdroj foto: Pixabay.com – tasteatlas

Tlačenka

Ingredience:

  • 1 kg vepřové hlavy
  • 500 g vepřových kůží
  • 2 vepřové nožky
  • Česnek, sůl, pepř, majoránka

Postup: Maso, kůže a nožky uvařte doměkka. Maso vykostěte a nakrájejte na kousky. Vývar přeceďte, přidejte koření a prolisovaný česnek. Směs nalijte do formy na tlačenku a nechte ztuhnout v lednici.

Masopustní hostina pro celou rodinu

Ať už se rozhodnete pro sladké koblihy nebo vydatné zabijačkové dobroty, masopustní hody si můžete snadno připravit i doma. Tradiční recepty jsou jednoduché, chutné a především provoní váš domov tou pravou oslavou starých českých tradic. Tak proč si letos neudělat vlastní masopustní hostinu a oslavit konec zimy se vším všudy? Připravte si masky, pozvěte rodinu a užijte si chvíle plné pohody, smíchu a výborného jídla!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Bře 2025>>
PÚSČPSN
24 25 26 27 28 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události