V únoru vrcholí masopust! Vyrobte si masopustní koblihy jako od babičky nebo dáte přednost dobrotám ze zabijaček?
Masopust je tradiční svátek plný veselí, průvodů masek a především skvělého jídla. Jeho kořeny sahají hluboko do historie a dodnes si v mnoha českých regionech zachoval své kouzlo. Únor je měsícem, kdy masopust vrcholí, a s ním přichází i typické pochoutky – od sladkých koblih až po lahůdky ze zabijaček. Chcete si doma připravit ty nejlepší dobroty spojené s tímto obdobím? Přinášíme osvědčené recepty, které vám navodí tu pravou masopustní atmosféru.

V únoru vrcholí masopustní slavnosti, které jsou známé nejen zábavou, ale také dobrým jídlem. Zdroj foto: Pixabay.com – tourism
Tradiční masopustní koblihy jako od babičky
Nic nevoní o masopustu tak jako čerstvě usmažené koblihy plněné voňavou marmeládou. Tady je recept, který potěší celou rodinu:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 3 žloutky
- 20 g droždí
- Špetka soli
- Strouhaná citronová kůra
- Olej na smažení
- Marmeláda na plnění (švestková, meruňková)
- Cukr moučka na posypání
Postup: Nejprve si připravte kvásek – ohřejte mléko, přidejte lžičku cukru a droždí, nechte vzejít. Do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, špetku soli, citronovou kůru a žloutky. Přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout na teplém místě přikryté utěrkou cca 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválejte, vykrojte kolečka, doprostřed dejte lžičku marmelády a přikryjte druhým kolečkem. Okraje dobře spojte. Koblihy nechte ještě 20 minut dokynout, poté smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení nechte okapat na papírové utěrce a posypte cukrem moučkou.
Další sladkosti pro masopustní tabuli
Boží milosti – Křehké smažené pečivo, které je sladké, ale zároveň lehoučké.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 100 ml smetany
- Špetka soli
- 1 lžíce rumu
- Olej na smažení
- Cukr moučka na posypání
Postup: Z ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut odležet. Vyválejte tenký plát a rádýlkem vykrájejte obdélníky, do středu udělejte zářez. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova a obalte v cukru.
Zabijačkové pochoutky pro pravý masopust
Masopust je také časem zabijaček. Pokud si chcete doma připravit některé z tradičních specialit, tady jsou oblíbené recepty:
Jitrnice
Ingredience:
- 1 kg vepřového masa (plecko, hlava)
- 500 g vepřových jater
- 300 g rýže
- 2 cibule
- Česnek dle chuti
- Sůl, majoránka, pepř, nové koření
- Střívka na plnění
Postup: Vepřové maso uvařte do měkka, poté nakrájejte na kostičky. Játra krátce spařte a také pokrájejte. Rýži uvařte doměkka. Cibuli osmahněte dozlatova, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, pepř a nové koření. Smíchejte všechny ingredience, osolte a plňte do připravených střívek. Vařte ve vodě při 80 °C asi 30 minut.
Tlačenka
Ingredience:
- 1 kg vepřové hlavy
- 500 g vepřových kůží
- 2 vepřové nožky
- Česnek, sůl, pepř, majoránka
Postup: Maso, kůže a nožky uvařte doměkka. Maso vykostěte a nakrájejte na kousky. Vývar přeceďte, přidejte koření a prolisovaný česnek. Směs nalijte do formy na tlačenku a nechte ztuhnout v lednici.
Masopustní hostina pro celou rodinu
Ať už se rozhodnete pro sladké koblihy nebo vydatné zabijačkové dobroty, masopustní hody si můžete snadno připravit i doma. Tradiční recepty jsou jednoduché, chutné a především provoní váš domov tou pravou oslavou starých českých tradic. Tak proč si letos neudělat vlastní masopustní hostinu a oslavit konec zimy se vším všudy? Připravte si masky, pozvěte rodinu a užijte si chvíle plné pohody, smíchu a výborného jídla!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.