Úžasný jahodovo-smetanový dort
Jahodové dezerty jsou velmi oblíbené. Neuchylujte se jen k řezům se želatinou, koktejlům či roládám. Zkuste úžasný dort z francouzského piškotu. Jeho hlavní výhodou je, že nemusíme oddělovat bílky a žloutky, vše šleháme dohromady! I tak je ale potřeba trochu zručnosti, aby se korpus nesrazil. Výsledek ale stojí za to, my jsme si neskutečně pochutnali!
Na korpus budete potřebovat:
- 6 celých vajec + 1 žloutek
- 150 g cukru
- špetku soli
- 1 lžičku vanilkového aroma
- 125 g hladké mouky
- 3 lžíce másla
Na krém budete potřebovat
- 1 bílek
- 60 g cukru
- 250 ml smetany (min 30% tuku)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 200 g jahod
Postup: Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu! Rozpustíme máslo a necháme vychladnout také na pokojovou teplotu. Celá vejce ušleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme špetku soli a vanilkový extrakt. Velmi opatrně, po částech zašleháváme mouku a máslo. Těsto pak přelijeme do vymazané a vysypané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Necháme vychladnout a rozkrojíme na 2-4 pláty (podle šikovnosti hospodyňky).
Příprava krému začíná vyšleháním bílku a 10 g cukru ve vodní lázni. Misku odstavíme z hrnce s vroucí vodou a šleháme až do vychladnutí. Tak získáme opravdu tuhý sníh. V jiné nádobě vyšleháme smetanu ke šlehání s cukrem a smícháme se sněhem. Přidáme drcené jahody. Krémem potřeme všechny části korpusu. Sestavíme dort a potřeme i po stranách. Dort ozdobíme mátovými lístky nebo celými jahodami.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.