Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Tiramisu italské i české

Srp 1410 Autor: Redakce

tiramisu italskeTiramisu se dostalo v posledních letech do našeho podvědomí jako lahodný italský dezert. Pro Itálii je skutečně asi nejtypičtějším dezertem. Dobré tiramisu vás překvapí svou nadýchaností a jemnou typickou chutí. Dopřejte si ho jednou za čas ke kávě, budete jistě nadšeni.

Něco málo o historii dezertu i názvu samotného. V italštině „tirami su“ znamená něco ve smyslu „vytáhni mě“ či „zvedni mě“. Volně přeloženo jako „rozvesel mě“. A tento dezert to jistě dokáže splnit, jeho kalorická hodnota spolehlivě nahradí tabulku čokolády.

Ač se tiramisu může zdát jako starý italský recept, jeho novodobá forma je datována do roku 1970. Původem pochází z města Treviso, které leží v severní Itálii. Recept není tedy natolik klasický. Tedy pokud mluvíme o dnešní verzi, jelikož podobné recepty se začaly objevovat již v období renesance a to v okolí měst Florencie, Benátek nebo Sieny, které byla právě kolébkou renesance.

Kalorie, ty kalorie

tiramisu s mascarponeŽít zdravě je dnes fenomén. K takovému životnímu stylu jistě nepatří hromady dezertů a sladkostí. Jednou za čas si však takovouto lahůdku dopřát můžete. Navíc, zařadíte-li do vašeho režimu trochu pravidelného sportu, nemusíte se obávat zvýšení váhy. K samotné kalorické hodnotě – na 100 gramů domácího tiramisu připadá kalorická hodnota asi 280 kcal neboli 1200 kJ. Takový 200 g dezert pak svou hodnotou spolehlivě nahradí klasický oběd. Abyste ho vyběhali, musíte počítat s hodinou běhu rychlostí 8 km/h (průměrný člověk).

Syrový dezert

Pro tiramisu je zásadní tvarohový sýr s nepříliš výraznou chutí – jde o mascarpone. Tento velmi tučný krémový sýr je základem. Další důležité suroviny jsou cukrářské piškoty, kvalitní káva, tmavé neslazené kakao a v piškotech nasátý alkohol, jako je Amaretto nebo koňak. Tento zákusek je však nepečený, což sebou nese jisté výhody i nevýhody. Pro hraje rychlejší příprava. Proti zase vajíčka, která se do dezertu dávají. Proto není možné tiramisu dlouho skladovat, jelikož ze syrových vajec hrozí riziko salmonelózy. Z toho důvodu by měla být vejce co možná nejčerstvější.

slehani kremuPokud chcete vytvořit dílo maximálně blízké italskému originálu, vybírejte piškoty Savoiardi. Dobré cukrářské piškoty jsou svrchu pocukrované, díky podlouhlému tvaru a speciální konzistenci výborně drží tvar dezertů. Známé české kulaté piškoty by se v dezertu okamžitě rozmočily. Cukrářské piškoty si můžete samozřejmě sami upéci, na internetu existuje množství receptů. Základem jsou vejce, mouka, cukr a kukuřičný škrob. Každý si připravuje tiramisu jinak. Někde doporučují nahradit pravé přísady levnými náhražkami. Pak se musíte připravit na docela jinou chuť výsledného zákusku. Například nedoporučujeme nahradit mascarpone tvarohem, pomazánkovým máslem či dokonce lučinou. Mají jednak jiné procento tuku (mnohem nižší) a navíc jsou často solené. Mascarpone má smetanovou, lehce sladkou chuť. Vyhněte se posypání dezertu náhražkou pravého kakaa jako je Granko, nejenom že obsahuje mnohem méně kakaa, ale je dále doslazován, což v případě dosti sladkého tiramisu opravdu není zapotřebí. Poslední náhražky bývají alkoholové. Avšak i v samotné Itálii se používají různé druhy alkoholu, od tradičního Amaretta (což je mandlový likér), přes koňaky, víno marsala, přes rum až po whisky. Proto se českého rumu tolik obávat nemusíte. V neposlední řadě musíme zmínit kávu. Zapomeňte na rozpustnou nebo dokonce „turka“. Když italské tiramisu, tak pravé silné esspresso a nic jiného by mělo vlhčit tento nepečený dezert.

Recepty

Recept na pravé italské tiramisuvejce zloutek

Na 8 porcí sladkého dezertu bude potřeba:

0,5 kg mascarpone
5 lžic cukru krupice
250 ml (hrnek) čerstvého silného espressa
5 vajec
2 malé panáky Amaretta
2 balíčky cukrářských piškotů Savoiardi (24 ks)
pravé (holandské) kakao na posypání

Postup je pak následující: Připravíme hrnek kávy a necháme ji vystydnout. Můžeme použít i misku, ve které budeme piškoty snadněji namáčet. Rozbijeme vejce, rozdělíme bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhé pěny. Žloutky smícháme s cukrem a vyšleháme, dokud nevznikne krém. Do něj pak přidáme mascarpone a zašleháme dohromady. Do krému postupně opatrně přidáváme našlehané bílky, aby byl krém krásně nadýchaný. Do misky nebo hrnku s kávou přidáme alkohol. Do této směsi pak namáčíme piškoty, které následně skládáme do formy nebo připravené misky. Piškoty nesmí být příliš nasáklé, aby se nerozpadaly. Na vrstvu piškotů namažeme vrstvu krému, opět poklademe piškoty a znovu potřeme krémem. Uhladíme ho do rovna a poprášíme kakaem. V lednici dáme ztuhnout, minimálně na dvě hodiny, lépe přes noc.

Naše tipy:

  • Některé recepty uvádějí, že je možné nahradit vaječné bílky jednou vyšlehanou šlehačkou.
  • Je úplně jedno, zda dezert dáte do jednotlivých skleniček nebo velké skleněné mísy. Na párty se hodí větší nádoba, protože si při servírování užijete spoustu legrace.

Tiramisu z pomazánkového másla

České tiramisu, tedy upravené podle našich možností a zvyklostí je také jednoduché. Italský sýr je nahrazen pomazánkovým máslem a šlehačkou.

Na dezert je potřeba:kava s rumem

2 pomazánková neochucená másla
2 smetany ke šlehání
200 gramů cukru moučka
cukrářské piškoty (velké balení)
trocha rumu (asi 3 lžíce)
250 ml instantní černé kávy (studené)

Postup je jednoduchý: Uvaříme kávu, kterou necháme chladnout. Pak přidáme rum. V misce si téměř ušleháme šlehačky, do kterých vmícháme pomazánková másla, cukr, a dvě lžíce směsi rumu a kávy. Do formy vymazané máslem skládáme cukrářské piškoty, které máčíme v kávě s rumem. Na jednu vrstvu piškotů namažeme vrstvu vytvořeného krému, opět poklademe vrstvou kávových piškotů. Znovu potřeme krémem, který na závěr posypeme tmavým jemným kakaem. Dáme vychladit, ideálně alespoň přes noc.

Velkou výhodou upraveného receptu je, že nepotřebujete syrová vejce.

Naše tipy:

  • Nemáte rádi rum? Použijte mandlovou medovinu.
  • Pokud chcete dezert malinko odlehčit, klidně do krému vmíchejte ještě netučný tvaroh.

Ať se rozhodnete zkusit jakýkoli z těchto receptů, jistě nebudete zklamaní. Tento skvělý dezert vás svou jemnou chutí omámí.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist