Také milujete špagetové dýně?
Dnes se zaměříme na recepty ze špagetové dýně. Své jméno nese podle špagetových vláken, které se z ní stanou po upečení. Je žluté barvy a oválného tvaru. Na rozdíl od ostatních druhů dýní není moc sladká, a tak může občas nahradit klasické špagety.
ŠPAGETOVÁ DÝNĚ S PARMAZÁNEM A ČESNEKOVÝMI HOUBAMI
Budete potřebovat:
- 1 ks špagetové dýně
- 4 PL olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka tymiánu
- 200g žampionů
- 60g parmazánu
- sůl
- pepř
Postup: Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C. Dýni rozpůlíme, vydlabeme a zlehka pokapeme olivovým olejem a pečeme na plechu s pečicím papírem přibližně 45 minut. Po upečení necháme dýni zchladnout a poté za pomoci vidličky z dýně naškrábeme špagety.
Na pánvi lehce osmahneme nakrájený česnek, tymián a tenké plátky žampionů. Celou směs opečeme do zlatova, přibližně asi 10 minut. Po této době ke směsi přidáme parmazán a dýňové špagety. Vše společně necháme jen lehce ohřát, ochutíme solí a pepřem a můžeme servírovat. Dle chuti můžeme ještě vše na talíři posypat parmazánem.
ZAPEČENÁ ŠPAGETOVÁ DÝNĚ S RAJČATY
Budete potřebovat:
- 1 ks špagetové dýně
- 300g rajčat v konzervě
- 3 ks rajčat
- 2 stroužky česneku
- špetka sušeného oregana
- 2 ks mozzarella
- 40g strouhaného parmazánu
- bazalka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup: Troubu si předehřejeme na 200 °C a připravíme plech s pečicím papírem. Dýni rozkrojíme na půl a vydlabeme. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Takto připravenou dýni dáme na plech. Péct ji necháme přibližně 45 minut. Po upečení by z ní měla pomocí vidličky jít dobře naškrábat špagetová vlákna. Podle chuti ještě klidně dosolte a opepřete.
Teď budete potřebovat zapékací misku, kterou nejprve důkladně vytřete máslem a poté do ní naskládejte dýňové špagety. Na ně narovnejte na plátky nakrájená rajčata. V další misce smíchejte rajčata v konzervě s rozmačkaným česnekem, oreganem, solí a pepřem. Touto směsí pak zalijte dýňové špagety, a nakonec přidejte nakrájenou mozzarellu. Vše dáme do trouby předehřáté na 200 °C, pečte asi 20 minut do rozpuštění sýra. Pokrm na talíři dozdobíme čerstvou bazalkou a oreganem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.