Štědrovečerní večere aneb hodujte jako za starých časů na venkově
V současné době všude najdeme různé vychytávky, jak připravit luxusní štědrovečerní večeři o mnoha chodech. Na vánoční tabuli se tak objevují i pokrmy, které kdysi byly považovány za opravdu exotické nebo nebyli vůbec dostupné. Jak ale vypadala opravdu typická venkovská večeře? Naši předci jedli věru jinak. Zde najdete recepty na klasické chody, které o Štědrém večeru na stole nesměly chybět.
Staročeský domácí chléb
Právě pecen chleba nesměl chybět na štědrovečerní večeři. Upečte si v troubě podle staročeského receptu ten svůj.
Budete potřebovat:
1 čajovou lžičku soli
250 g hladké mouky
250 g celozrnné mouky
300 ml vlažného mléka
1 kostku droždí
1 lžičku kmínu
1 lžičku cukru
Postup: Z kostky droždí, cukru a vlažného mléka si připravte kvásek, který nechte chvilku odpočinout. V misce si smíchejte sůl, kmín a hladkou mouku. Následně přidejte kvásek a vypracujte těsto. Dobře jej propracujte a nechte ho hodinu odležet. Posypte jej moukou. Po hodině těsto ještě jednou uhněteme a vypracujeme z něj bochánek. Vložte na plech a pečte cca 1,5 hodiny při teplotě 180-200 °C v elektrické troubě.
Pučálka
Napučený hrách měl v hospodářství zajistit hojnost. Také ale zasytil a byl velmi chutným pokrmem.
Budete potřebovat:
600 g napučeného hrachu (s klíčením doporučujeme začít 5 dní dopředu)
100 g sádla
majoránku
Postup: Ve větší hluboké pánvi rozehřejte sádlo a v něm opečte hrách. Dle chuti můžete dosolit a opepřit. Přidejte majoránku. Nechte změknout a můžete podávat.
Kuba
Jedno z hlavních jídel štědrovečerní večeře, které se dodnes dochovalo, ale lidé si ho dopřávají spíše k obědu.
Budete potřebovat:
300 g krup
100 g sušených lesních hub
1 kus cibule
3 lžíce sádla
½ čajové lžičky drceného kmínu
½ čajové lžičky sušené majoránky
3 stroužky česneku
sůl a pepř
sádlo na vymazání formy
Postup: Nezapomeňte namočit kroupy a houby, každou surovinu zvlášť, večer předem do vody. Následující den je slijte, propláchněte a dejte vařit s trochou soli do měkka. Vařte cca 30-45 minut. Po 15 minutách slijte houby a přidejte je ke kroupám. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte sádlo a cibuli opečte dozlatova. Přidejte kmín a restujte 30 minut. Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím vymažte formu sádlem.
Uvařené kroupy sceďte a přidejte k cibuli. Restujte za občasného míchání po dobu 6 minut. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Česnek oloupejte a prolisujte ke kroupám. Vše promíchejte a opékejte 30 minut. Směs poté přesuňte do pekáče a pečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova.
Pražba
V každé domácnosti nesměla chybět kaše. Ta se dělala na slané i sladké způsoby. My vám představím ten sladký.
Budete potřebovat:
280 g špaldového šrotu
1,5 l vody
400 ml mléka
sůl
Postup: Špaldové zrno pomeleme na ručním nebo elektrickém mlýnku. Následně na sucho opražíme na pánvi, dokud nezačne vonět. Opražený šrot vsypte do vroucí osolené vody a vařte přibližně 10 minut. Nakonec přidáme mléko a přiklopíme pokličkou.
Když je Pražba hotová, přidáme med, rozinky, oříšky a sušené ovoce, z nichž kdysi se nejvíce používaly hrušky či jablka.
V zámožnějších městských rodinách se jedlo jinak. Hlavním chodem byla pečená husa a jiné druhy masa včetně vepřového. Jako moučník se podával tvarohový koláč nebo jablečný závin. Ovšem nikdy a nikde nesměla chybět vánočka.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.