Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Srpen je čas, kdy dozrává patizon: Víte, jaké dobroty se z něj dají vytvořit a jak se zpracovává?

Srp 2422 Autor: Claudie Kornelová

Patizon, často opomíjená letní zelenina, dosahuje svého vrcholu v srpnu. Tato zelenina, známá svou jedinečnou plochou a diskovitou formou, nabízí mnohem více než jen zajímavý vzhled. Je všestranná, chutná a snadno se zpracovává. Pokud jste dosud patizon nezkoušeli, srpen je ideální čas ho objevit. Pojďme se podívat, jaké lahodné pokrmy z něj můžete připravit a jak ho správně zpracovávat.

patizon

Už jste zkoušeli výborné patizonové recepty? Zdroj foto: Pixabay.com – Urszula

Co je patizon?

Patizon patří do rodiny tykvovitých, stejně jako cuketa nebo dýně. Jeho kůra může být bílá, žlutá, zelená nebo i různě zbarvená, často s jemným žebrováním. Má jemnou, lehce sladkou chuť, která připomíná kombinaci cukety a dýně. Patizon je bohatý na vitamíny A a C, draslík a vlákninu, což z něj činí výživnou a zdravou volbu pro každodenní stravu.

Jak zpracovat patizon?

Patizon se dá zpracovat na mnoho různých způsobů, záleží na vaší kreativitě a chuti. Zde je několik základních kroků, jak patizon připravit:

Myjte a krájejte: Nejprve důkladně omyjte patizon pod tekoucí vodou. Poté ho můžete rozkrojit na poloviny nebo čtvrtiny a odstranit semínka, pokud jsou větší. Mladší patizony mají semínka jemnější, takže je můžete nechat.

Loupání (volitelné): Pokud máte mladší a menší patizony, není nutné je loupat. Kůra je jemná a jedlá. U větších a starších patizonů může být kůra tvrdší, takže je lepší ji oloupat.

Vaření, smažení, pečení: Patizon je velmi všestranný a lze ho vařit, smažit, péct nebo grilovat. Nakrájený na plátky nebo kostky se rychle uvaří v polévce nebo se může smažit jako příloha.

Recepty z patizonu

Zde je několik nápadů na lahodné pokrmy, které můžete z patizonu připravit:

1. Patizonové placičky

Ingredience:

  • 1 větší patizon
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Sůl, pepř, česnek dle chuti
  • Olej na smažení

Postup: Patizon oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte s vejci, sýrem, moukou a dochuťte solí, pepřem a česnekem. Na pánvi rozehřejte olej a malé placičky smažte dozlatova.

2. Pečený patizon s bylinkami

Ingredience:

  • 1 patizon
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Směs čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, petržel)
  • Sůl a pepř

Postup: Patizon nakrájejte na tenké plátky a položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, posypte nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut, dokud nejsou plátky měkké a lehce opečené.

3. Patizonový krém

Ingredience:

  • 1 patizon
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Olej na restování

Postup: Na oleji osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte nakrájený patizon a brambory, krátce osmahněte. Zalijte vývarem a vařte do změknutí zeleniny. Směs rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Závěr

Patizon je skvělým příkladem zeleniny, která je nejen chutná, ale také všestranná a zdravá. Ať už ho vaříte, smažíte, pečete nebo grilujete, patizon nabízí mnoho možností, jak obohatit váš jídelníček. Vyzkoušejte některý z našich receptů a objevte, jak lahodný může být. Srpen je ideální čas na to, abyste tuto zeleninu zařadili do své kuchyně a užili si její plnou chuť a výživové benefity.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2024>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist