Silvestrovské pohoštění: Pražené mandle
Také milujete pražené solené mandle? Zkuste si je připravit doma, třeba jako pohoštění na poslední den v roce. Jde o dobrotu, po které sáhnou malí i velcí. My je připravujeme i během roku k večernímu posezení, k vínu nebo drinkům. Jde o velmi rychlou a jednoduchou přípravu – v toubě nebo na pánvi. Pokud navíc koupíte celé mandle již blanšírované, odpadne loupání, což je z celého procesu přípravy asi nejzdlouhavější. Mandle jsou navíc skvělým zdrojem antioxidantů (zejména vitamínů E), dále pak vitamínu B1 a B6. Jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu.
Budete potřebovat:
- 300 g mandlí
- oříšek másla
- sůl
Postup:
Mandle oloupejte. Stačí je vhodit do vroucí vody a minutku povařit. Následně ještě teplé zbavit slupek. Pražit mandle ve slupce se jednoduše nedá.
Suché mandle dejte na rozehřátou pánev a zanedlouho přidejte máslo. Za stálého míchání opečte do zlatova, osolte asi ½ lžičkou soli a můžete podávat. Mandle jsou výtečné teplé i studené.
- Foto: Jana Šťastná, Príma receptář
Dají se ale připravit také v troubě. Jen místo másla použijete rostlinný olej. Troubu předehřejte na 180 Oloupané mandle rozložte na pečící papír, zakápněte asi lžící oleje a dejte péct na 10 minut. Mandle posolte, troubu vypněte a nechte je ještě trochu dojít.
Náš tip: spolu se solí můžete zkusit okořenit mandle také klasickou nebo uzenou paprikou. Stačí jen malá špetka. Velmi vhodné je také koření provensálského typu.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.