Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Silvestrovské pochoutky: Recepty na jednohubky, chlebíčky a další lahodné dobroty k oslavě nového roku

Pro 2429 Autor: Claudie Kornelová

Silvestr je časem oslav a setkávání s rodinou a přáteli, a co by to bylo za oslavu bez pořádného občerstvení! Připravili jsme pro vás několik skvělých receptů na jednohubky, chlebíčky a další pochoutky, které udělají váš silvestrovský stůl nezapomenutelným. Vyberte si z těchto lahůdek a překvapte své hosty kreativními kombinacemi chutí, které jsou rychlé a jednoduché na přípravu.

chlebíčky

Chlebíčky a jednohubky na Silvestra nesmí chybět. Zdroj foto: Pixabay.com – RitaE

1. Tradiční chlebíčky s bramborovým salátem a šunkou

Začněme klasikou, která na českém stole nemůže chybět. Tradiční chlebíčky s bramborovým salátem jsou oblíbenou pochoutkou, kterou si můžete snadno připravit doma.

Ingredience:

  • Bílé veky
  • Bramborový salát (domácí nebo zakoupený)
  • Šunka
  • Plátky kyselé okurky
  • Vařené vajíčko na plátky
  • Na ozdobu: petrželka nebo pažitka

Postup: Na každý plátek veky naneste bramborový salát v přiměřeném množství. Na salát položte plátek šunky, který mírně přeložte, aby vypadal dekorativně. Na šunku přidejte kolečko vajíčka a okurky. Ozdobte zelenou petrželkou nebo pažitkou.

chlebíček

Chlebíček se šunkou a bramborovým salátem je základ. Zdroj foto: Pixabay.com – Demian Grygorchuk

2. Sýrové jednohubky se sušenými rajčaty a olivami

Pro milovníky sýra je tu recept na lahodné jednohubky, které kombinují výraznou chuť sušených rajčat, oliv a sýra.

Ingredience:

  • Čerstvý kozí sýr nebo jemný tvarohový sýr
  • Sušená rajčata v oleji
  • Černé nebo zelené olivy
  • Čerstvá bazalka
  • Toastový chléb nebo bagetka na malé kostičky

Postup: Toastový chléb nakrájejte na malé čtverečky nebo kolečka. Na každý kousek položte lžičku kozího nebo tvarohového sýra. Přidejte kousek sušeného rajčete a olivu. Ozdobte lístkem bazalky nebo oregana a zpevněte párátkem.

3. Kaviárové jednohubky s čerstvým krémem

Chcete-li nabídnout něco luxusnějšího, kaviárové jednohubky jsou výbornou volbou. Kombinace křupavé veky s jemným krémem a kaviárem dodá večírku ten správný punc elegance.

Ingredience:

  • Bílé veky nebo malé kanapky
  • Creme fraiche nebo zakysaná smetana
  • Červený nebo černý kaviár (nebo lacinější verze z kapra)
  • Čerstvý kopr nebo pažitka

Postup: Veku nakrájejte na malé plátky a natřete je vrstvou creme fraiche. Na každý plátek naneste malou lžičku kaviáru. Ozdobte čerstvým koprem nebo pažitkou.

kaviár

Patříte mezi milovníky kaviáru? Zdroj foto: Pixabay.com – marinamarusya13

4. Mini šunkové rolky s chřestem a sýrem

Šunkové rolky jsou skvělou volbou pro malé občerstvení – nejen skvěle vypadají, ale také výborně chutnají!

Ingredience:

  • Plátky kvalitní šunky
  • Smetanový sýr nebo Lučina
  • Nakládaný chřest
  • Čerstvá pažitka

Postup: Na plátek šunky rozetřete vrstvu smetanového sýra. Doprostřed položte jeden kousek chřestu a zaviňte do rolky. Rolku převažte snítkou pažitky pro hezký vzhled.

5. Mini sendviče s lososem a koprovým dresinkem

Losos je vynikající volbou pro slavnostní příležitosti a v kombinaci s koprovým dresinkem vytvoří skvělou chuťovou harmonii.

Ingredience:

  • Plátky tmavého žitného chleba
  • Uzený losos
  • Creme fraiche nebo zakysaná smetana
  • Kopr
  • Citron

Postup: Žitný chléb nakrájejte na menší čtverečky nebo trojúhelníky. Každý kousek namažte vrstvou creme fraiche. Přidejte plátek lososa, který lehce zakápněte citronovou šťávou. Ozdobte čerstvým koprem.

sendvič

Sendvič s lososem a koprovým dresinkem chutná dokonale. Zdroj foto: Pixabay.com – PublicDomainPictures

6. Avokádové jednohubky s krevetou

Tato jednohubka v sobě spojuje krémové avokádo a jemnou chuť krevet. Je to lehká a osvěžující volba, ideální pro odlehčení slavnostního menu.

Ingredience:

  • Zralé avokádo
  • Čerstvé nebo mražené krevety (předvařené)
  • Citron
  • Čerstvý koriandr nebo petrželka
  • Toustový chléb nebo krekry

Postup: Avokádo rozmačkejte a přidejte několik kapek citronové šťávy. Na každý kousek toustového chleba nebo krekr naneste vrstvu avokáda. Navrch položte jednu krevetu a ozdobte bylinkami.

Tipy na závěr

  • Připravte různé druhy jednohubek a chlebíčků – tak si každý host najde něco dle své chuti.
  • Použijte kreativní kombinace – nebojte se zkombinovat slané a sladké chutě, například ořechy a sýr, hroznové víno s prosciuttem nebo med se sýrem brie.
  • Připravte dipy a omáčky k dochucení – například hořčično-medový dip, česnekový jogurtový dip nebo pikantní omáčku z rajčat.

Ať už oslavujete s rodinou, přáteli nebo jen v úzkém kruhu, s těmito pochoutkami bude váš Silvestr opravdu nezapomenutelný.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Led 2025>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události