Sezóna hub je v plném proudu
S příchodem nového školního roku se změnil charakter počasí, začalo více pršet, lesy se zapařily a nastala konečně houbařská sezóna. Nadšení houbaři se vracejí z procházky přírodou s plnými koši, mnozí i s plnými kufry aut.
Houbová klasika
Skoro celý rok se těšili, až budou mít k snídani smaženici s topinkou, k obědu bramboračku s houbami a houbový guláš z různých druhů hříbků, k večeři houbovou omáčku, v neděli řízky z praváků… Jenže za tři dny se houby všem doma i širokému okolí přejí.
Co ještě se dá s houbami udělat?
První fázi už máme za sebou, nikoho už čerstvá jídla z hub moc nelákají. Můžeme je sušit na zimu, na to ale potřebujeme dost prostoru a teplo, nebo sušičku, jejíž provoz je dost drahý. Co se tedy ještě dá udělat s hříbky, kterých máme plné prádlové koše? Vítanou změnou je třeba závin z listového těsta s houbovou náplní. V této podobě houby zmizí ze stolu rychlostí blesku.
Houbový závin z listového těsta
600 g tvrdších hub
100 g kápií
2 rohlíky
1 vejce
150 ml smetany
1 stroužek česneku
olej
špetka tymiánu
sůl
pepř
listové těsto
Očištěné houby nakrájíme na menší kousky, podusíme na oleji, přidáme drcený česnek, tymián, sůl, pepř. Až jsou měkké, odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout. Mezitím namočíme pokrájené rohlíky do smetany.
V míse smícháme podušené houby, vejce, vymačkané rohlíky (smetanu nevylijeme), papriky pokrájené na proužky a necháme odležet. Vyválíme listové těsto.
Rozehřejeme troubu na 160°C. Doprostřed těsta rozprostřeme nádivku, okraje přes sebe ohneme a závin položíme na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Potřeme zbylou smetanou a upečeme. Dle fantazie lze tvořit i jiné tvary.
Houby na zimu, vhodné i jako vánoční dárky
Hříbky můžeme také různými způsoby zakonzervovat, podušené zmrazit, sterilovat třeba nakyselo, nebo jako směs na topinky apod. Pestrá směs ve skleničce se může stát i zajímavým vánočním dárkem pro kolegy, přátele, vzdálenější rodinu.
Houbová směs na topinky
½ l oleje
1 kg cibule
1 kg paprik
1 kg rajčat
Na oleji dusíme 25 minut cibuli, papriky a rajčata.
2 kg hub
20 dkg cukru
5 dkg soli
1 plnotučná hořčice
1 dcl octa
pepř
3 paličky česneku
Houby vydusíme zvlášť, postupně přidáváme ostatní suroviny a mícháme ¾ hodiny. Nakonec smícháme se zeleninou. Naplníme do sklenic a sterilujeme 25 minut při 90°C.
Houby s octem
voda
ocet
malé nebo na kousky pokrájené houby
mrkev
cibule
směs Pikanta na zavařování okurek, zeleniny a hub
Nejdřív si připravíme nálev smícháním 1, 2 až 1, 4 l vody a 0, 4 – 0, 45 l 8% octa. Do vody s octem nasypeme Pikantu a 15 minut vaříme.
Do umytých skleniček vložíme kolečko mrkve a cibule, narovnáme houby a zalijeme nálevem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme při teplotě 85°C 70 minut.
Hříbky budou k podávání nejdříve za 3 týdny.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.