Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

S lilkem se vyplatí experimentovat

Bře 1326 Autor: Hana Moualla

lilekLilek (lilek vejcoplodý, baklažán) je jednoletá rostlina příbuzná s bramborem (ale také s rulíkem zlomocným nebo rajčetem). Pochází z jižní Evropy (resp. Indie) a v naší kuchyni si teprve razí svoji cestu. Je vhodný jako dietní potravina, ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí játra. Lilek obsahuje minerální soli, fosfor, vápník, hořčík, atd. Pozor si na něj musí dát alergici, kteří mají z jídelníčku vyloučeny rajčata a brambory. Obsahuje nikotin, jeho množství je ale nižší, než množství vstřebané pasivním kouřením.

Velmi důležitá je čerstvost plodu

prodej lilku na trhuZavadlé plody nekonzumujeme. Jak poznáme, že je lilek čerstvý? Jeho slupka je lesklá, hladká a bez rýh (při potěžkání není moc lehký). Staré plody jsou velmi hořké a nepomůže ani jejich namočení ve vodě. Případná hořkost nám totiž přejde do celého jídla. A to i v případě, že slupku okrojíme.  Mezi českou klasiku patří různé varianty zapečených lilků (variant najdeme na internetu spoustu).  Lilek ale může pečením černat (uvádí se sice, že jej stačí pokapat menším množstvím olivového oleje, ale tato úprava se mi neosvědčila). Existuje mnoho variant přípravy lilku. Tři z nich vám dnes představíme (další recepty naleznete na našich stránkách během následujících dvou měsíců).

Připravujeme lilek-zn. jednoduše a chutně

Smažením nic nezkazíte

smazeny lilekVelmi chutnou variantou je Syrský smažený lilek. Plody omyjeme (24 hodin před smažením) a nakrájíme na kolečka silná přibližně 3-5mm. Posolené z obou stran poklademe v jedné vrstvě na předem nachystané ubrousky, další vrstvou ubrousků je vysoušíme tlakem, poté je necháme zakryté odpočinout do dalšího dne (aby klesl obsah vody v plodu). Další den usmažíme lilky dozlatova v olivovém oleji. Po vytažení je necháme okapat a znovu posolíme (a osušíme od přebytečného oleje). Servírujeme pokapané šťávou z granátových jablek s bílým pečivem (do zálivky lze přidat česnek nebo bylinky). Bulharská obdoba tohoto receptu spočívá v servírování smažených lilků pokapaných jablečným octem s rozmačkaným česnekem.

Dlabejte a zapékejte

plneny lilekNa lilek nemívám moc často chuť, pokud ji ale dostanu, pak mne nikde nezklame v turecké přípravě jako Karnıyarık (karnyjarak). Pro přípravu tohoto pokrmu vybereme plody menších rozměrů (důležitá je čerstvost). Sloupneme čtyři pruhy podélně, ale ne až do konce (v jednom bodu musí být slupka spojena), aby se lilek nerozpadl. Poté vydlabeme lilky do hloubky cca 2cm a osolíme (je možné je také ponořit do slané vody, ale musíme jak pak dobře osušit). Po přibližně deseti minutách rozehřejeme rostlinný olej (dle svého výběru) a osmažíme lilky vcelku do změknutí (dávejte je pouze do horkého oleje, jinak budou velmi mastné). Připravíme si náplň – v hluboké pánvi orestujeme na cibulce (a česneku) mleté maso.

Poté přidáme najemno nakrájené (oloupané) rajčátko, nasekanou petržel a špetku mletého pepře.  Jemně si rozevřeme lilky a naplníme orestovanou masovou směsí tak, aby byla bohatá, ale nepřepadávala. Na každý lilek položíme jeden měsíček rajčete a zelenou papriku. Podlijeme horkou vodou a dáme zapékat, než se rajče a paprika „přichytnou“. V Turecku se v menších restauracích používají speciální kruhové trouby (s kruhovými plechy). Nám by mohla vyhovět také remoska. Můžeme podávat s rýží a jogurtem (s bulgurem jde pak o kaloricky velmi vydatné jídlo).

Lilkový kebab

Patlican kebabiPatlıcan kebabı s hovězím masem, je lilkový kebab, který se hodí pro rychlou domácí přípravu. Jde o velmi chutné jídlo. Pro tento recept potřebujeme 2-3 lilky, rajčata (podle chuti), cibuli, česnek, olivový olej a cca 250-400gr libového hovězího masa (podle počtu strávníků). Na cibuli orestujeme všechny zmiňované ingredience (rajčata mají být raději oloupaná), osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dáme zapéct v zapékacím skle (nebo v remosce). Tradiční podoba lilkového kebabu je tato (ale existuje také ve v další variantě). Dobrou chuť.

Receptů s lilkem, ať už tradičních nebo těch exotických jsou stovky. My vám určitě přineseme i další z nich. Sliny se vám zatím mohou sbíhat nad fotogalerií pokrmů z lilku-ze zeleniny, která je mnohými milována, jinými zatracována. My si ale stále stojíme za svým, že se s ním rozhodně vyplatí experimentovat-v kuchyni budete za hvězdu!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist