Rýže má mnoho podob
Zdravé výživy a obchůdky s potravinami v bio kvalitě dnes nabízejí pestrou škálu zboží z celého světa. A ukazují zákazníkům, že i zdánlivě naprosto obyčejné poživatiny mohou mít mnoho zajímavých tváří. Jednou z takových potravin je i rýže. Nikoli ta tradiční bílá, kterou známe ze supermarketů i školních jídelen.
Jaké druhy rýže můžeme zakoupit ve zdravé výživě?
Celozrnná rýže
Celozrnná rýže obsahuje oproti bílé až čtyřnásobné množství vlákniny. Navíc je skvělým zdrojem hořčíku, fosforu, draslíku, zinku, selenu a vitamínů B6, E, B2 a B3.
Rýže natural
Hnědá rýže neprošla bělením. A oproti té bílé nám dokáže poskytnout výrazně více vlákniny, minerálů a vitamínů. Naše tělo z ní získá vitamin B a kalium, na druhou stranu se mu ale bude o něco hůře vstřebávat vápník a železo.
Indiánská rýže
Pochází ze Severní Ameriky a bývá označována také jako divoká. Nejedná se o rýži, ale semena vodní trávy ze stejné čeledi. Její konzumací pomůžeme svému srdci i trávicí soustavě. Pomůže při vysokém tlaku a cholesterolu a je vynikajícím antioxidantem. Navíc povzbuzuje imunitu.
Bílá rýže
Jelikož prošla chemickým zpracováním, je bílá rýže ochuzena o látky obsažené ve vnějších vrstvách zrn. Má vyšší glykemický index a méně důležitých živin.
Parboiled
Jako parboiled je označována předpařená rýže. Oproti bílé v ní najdeme více vlákniny, vápníku, draslíku i vitamínu B6.
Která rýže se na co hodí?
- Kulatozrnná rýže je vysoce lepivá. Ideální je na přípravu rizota a kaše.
- Dlouhozrnná rýže je po uvaření sypká. Ocení ji hlavně milovníci rizota a salátů, je také skvělou přílohou.
- Sushi rýže je určena k přípravě oblíbených závitků. K jejímu dochucení se používá takzvaný rozvar.
- Basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí. Je krásně sypká, chutná po oříšcích a hodí se jako příloha k masitým a smaženým jídlům bez omáčky.
- Jasmínová rýže pochází z Thajska, oblibu si získala i v Číně. Má výrazné aroma a jelikož lepí, je ideální k omáčkám i přípravě nasladko.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.