Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Rýže má mnoho podob

Úno 2015 Autor: Redakce

Zdravé výživy a obchůdky s potravinami v bio kvalitě dnes nabízejí pestrou škálu zboží z celého světa. A ukazují zákazníkům, že i zdánlivě naprosto obyčejné poživatiny mohou mít mnoho zajímavých tváří. Jednou z takových potravin je i rýže. Nikoli ta tradiční bílá, kterou známe ze supermarketů i školních jídelen.

Jaké druhy rýže můžeme zakoupit ve zdravé výživě?

Celozrnná rýže

Celozrnná rýže obsahuje oproti bílé až čtyřnásobné množství vlákniny. Navíc je skvělým zdrojem hořčíku, fosforu, draslíku, zinku, selenu a vitamínů B6, E, B2 a B3.

celozrnna ryze

Rýže natural

Hnědá rýže neprošla bělením. A oproti té bílé nám dokáže poskytnout výrazně více vlákniny, minerálů a vitamínů. Naše tělo z ní získá vitamin B a kalium, na druhou stranu se mu ale bude o něco hůře vstřebávat vápník a železo.

hneda ryze

Indiánská rýže

Pochází ze Severní Ameriky a bývá označována také jako divoká. Nejedná se o rýži, ale semena vodní trávy ze stejné čeledi. Její konzumací pomůžeme svému srdci i trávicí soustavě. Pomůže při vysokém tlaku a cholesterolu a je vynikajícím antioxidantem. Navíc povzbuzuje imunitu.

divoka indianska ryze

Bílá rýže

Jelikož prošla chemickým zpracováním, je bílá rýže ochuzena o látky obsažené ve vnějších vrstvách zrn. Má vyšší glykemický index a méně důležitých živin.

Parboiled

Jako parboiled je označována předpařená rýže. Oproti bílé v ní najdeme více vlákniny, vápníku, draslíku i vitamínu B6.

Která rýže se na co hodí?

  • Kulatozrnná rýže je vysoce lepivá. Ideální je na přípravu rizota a kaše.
  • Dlouhozrnná rýže je po uvaření sypká. Ocení ji hlavně milovníci rizota a salátů, je také skvělou přílohou.
  • Sushi rýže je určena k přípravě oblíbených závitků. K jejímu dochucení se používá takzvaný rozvar.
  • Basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí. Je krásně sypká, chutná po oříšcích a hodí se jako příloha k masitým a smaženým jídlům bez omáčky.
  • Jasmínová rýže pochází z Thajska, oblibu si získala i v Číně. Má výrazné aroma a jelikož lepí, je ideální k omáčkám i přípravě nasladko.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Úno 2020>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist