Recepty na vynikající pomazánky
Kdo by nemiloval pomazánky. Také se vám spolu s nimi vybaví vzpomínky na dětství a školku, kdy jste je dostávali na chlebu pravidelně každý den k obědu? Vzpomenete si, jaká byla vaše nejoblíbenější? Pokud ne, nevadí. Ať už je maté spojené s čímkoli a chutnala vám jakákoli, tak vás jistě potěší naše recepty, které vám tato šťastná období připomenou. Dobrou chuť!
Pomazánka z kešu oříšků
Co budete potřebovat:
- 1 šálek přírodních kešu ořechů
- 1/3 šálku vody
- 2 polévkové lžíce kvasnic
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky mletého česneku (prášek)
Postup: Vložte kešu do malé misky. Přidejte dostatek teplé vody, aby byly zcela pokryté. Takto namáčejte kešu po dobu 1-2 hodin, následně vodu z misky vylijte. Vložte kešu spolu s dalšími ingrediencemi do kuchyňského mixeru. Zakryjte a mixujte do hladka (1-2 minuty), občas seškrábněte ze stěn. Přendejte do servírovací misky/na talířek. Před podáváním nechte odpočinout po dobu jedné hodiny v lednici.
Pomazánka z rajčat a kozího sýra
Co budete potřebovat:
- 1 sklenice sušených rajčat naložených v olivovém oleji
- 2 stroužky česneku, mleté
- cca 300 gramů čerstvého kozího sýra
- čerstvá mletá petržel, volitelné
- žervé, volitelné
Postup: Vyndejte rajčata ze sklenice, nechte je odkapat od oleje, ale ponechte si 3 polévkové lžíce oleje stranou. Na malé pánvi zahřejte na středním ohni 3 polévkové lžíce oleje, rajčata a česnek. Vařte a míchejte po dobu 5 minut, nebo dokud česnek nezezlátne a rajčata se nezahřejí. Kozí sýr rozmixujte (můžete rozmixovat spolu se žervé) a položte na servírovací talíř. Polijte rajčatovou směsí. V případě zájmu, můžete směs se sýrem promíchat a vmíchat petrželku.
Pomazánka z uzeného lososa a pažitky
Co budete potřebovat:
- ¾ šálku smetanového sýra
- ¼ šálku zakysané smetany
- ¼ šálku másla
- asi 120 gramů uzeného lososa, pokrájeného na kostičky
- 2 polévkové lžíce pažitky, nasekané
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- ¼ čajové lžičky soli
Postup: V kuchyňském mixéru smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, máslo, citronovou šťávu a sůl. Přendejte do misky a přidejte uzeného lososa a pažitku. Pokud chcete, můžete mix a lososa smíchat dohromady.
Lahůdková sendvičová pomazánka
Co budete potřebovat:
- 2/3 šálku majonézy
- ¼ šálku zakysané smetany
- 3 polévkové lžíce dijonské hořčice s medem
- 1 polévková lžíce mleté pažitky (nebo nahrubo nasekané)
- 1 čajová lžička cibulového prášku
- 1 čajová lžička italského koření
Postup: V malé misce smíchejte všechny ingredience a důkladně promíchejte. Před podáváním přikryjte a nechte alespoň 1 hodinu v ledničce.
Bylinkovo – česnekovo – sýrová pomazánka
Co budete potřebovat:
- 2 balení (asi 230 gramů každé) smetanového sýra, změkčeného
- 1 šálek másla, změkčené
- (na každé balení sýra zvlášť) – ½ čajové lžičky sušené bazalky, majoránky, oregana, tymiánu, kopru, česneku (může být čerstvý či sušený) a pepře
Postup: Ve velké misce rozšlehejte smetanový sýr, máslo, koření a míchejte tak dlouho, dokud nebudou pořádně promíchány. Zakryjte a nechte v chladu po dobu nejméně 2 hodin.
Sýrovo – pivní pomazánka
Co budete potřebovat:
- 500 gramů vyzrálejšího sýru čedar, nakrájeného na 1 cm kostky
- 1 polévková lžíce worcesterské omáčky
- 1-1/2 čajové lžičky plnotučné hořčice
- 1 malý stroužek česneku, mletý
- ¼ čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky pepře
- 2/3 šálku piva, může být i nealko pivo
Postup: Vložte sýr do kuchyňského robotu, mixujte, dokud nebude nasekaný (namixovaný) najemno – asi 1 minuta. Přidejte worcesterskou omáčku, hořčici, česnek, sůl a pepř. Postupně přilévejte pivo a pokračujte ve zpracovávání (mixování), dokud není směs hladká/roztíratelná – asi 1- 1 ½ minuty. Přeneste do servírovací misky či skleněné nádoby. Nechte zakryté v ledničce. Takto uložená vydrží po dobu jednoho týdne.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.