Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recepty na vynikající pomazánky

Srp 2118 Autor: Claudie Kornelová

Kdo by nemiloval pomazánky. Také se vám spolu s nimi vybaví vzpomínky na dětství a školku, kdy jste je dostávali na chlebu pravidelně každý den k obědu? Vzpomenete si, jaká byla vaše nejoblíbenější? Pokud ne, nevadí. Ať už je maté spojené s čímkoli a chutnala vám jakákoli, tak vás jistě potěší naše recepty, které vám tato šťastná období připomenou. Dobrou chuť!

pomazánka

Vyzkoušejte některou z výtečných domácích pomazánek. Zdroj foto: Pixabay.com – RitaE

Pomazánka z kešu oříšků

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek přírodních kešu ořechů
  • 1/3 šálku vody
  • 2 polévkové lžíce kvasnic
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 1/8 čajové lžičky mletého česneku (prášek)

Postup: Vložte kešu do malé misky. Přidejte dostatek teplé vody, aby byly zcela pokryté. Takto namáčejte kešu po dobu 1-2 hodin, následně vodu z misky vylijte. Vložte kešu spolu s dalšími ingrediencemi do kuchyňského mixeru. Zakryjte a mixujte do hladka (1-2 minuty), občas seškrábněte ze stěn. Přendejte do servírovací misky/na talířek. Před podáváním nechte odpočinout po dobu jedné hodiny v lednici.

kešu

Pokud jste alergici, tak tuto pomazánku raději vynechte. Zdroj foto: Pixabay.com – Michael_Luenen

Pomazánka z rajčat a kozího sýra

Co budete potřebovat:

  • 1 sklenice sušených rajčat naložených v olivovém oleji
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • cca 300 gramů čerstvého kozího sýra
  • čerstvá mletá petržel, volitelné
  • žervé, volitelné

Postup: Vyndejte rajčata ze sklenice, nechte je odkapat od oleje, ale ponechte si 3 polévkové lžíce oleje stranou. Na malé pánvi zahřejte na středním ohni 3 polévkové lžíce oleje, rajčata a česnek. Vařte a míchejte po dobu 5 minut, nebo dokud česnek nezezlátne a rajčata se nezahřejí. Kozí sýr rozmixujte (můžete rozmixovat spolu se žervé) a položte na servírovací talíř. Polijte rajčatovou směsí. V případě zájmu, můžete směs se sýrem promíchat a vmíchat petrželku.

kozí sýr

Kozí sýr a rajčata jsou vynikající kombinací. Zdroj foto: Pixabay.com – bboellinger

Pomazánka z uzeného lososa a pažitky

Co budete potřebovat:

  • ¾ šálku smetanového sýra
  • ¼ šálku zakysané smetany
  • ¼ šálku másla
  • asi 120 gramů uzeného lososa, pokrájeného na kostičky
  • 2 polévkové lžíce pažitky, nasekané
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • ¼ čajové lžičky soli

Postup: V kuchyňském mixéru smíchejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, máslo, citronovou šťávu a sůl. Přendejte do misky a přidejte uzeného lososa a pažitku. Pokud chcete, můžete mix a lososa smíchat dohromady.

losos

Uzený losos spolu s pažitkou si doslova zamilujete. Zdroj foto: Pixabay.com – PublicDomainPictures

Lahůdková sendvičová pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 2/3 šálku majonézy
  • ¼ šálku zakysané smetany
  • 3 polévkové lžíce dijonské hořčice s medem
  • 1 polévková lžíce mleté pažitky (nebo nahrubo nasekané)
  • 1 čajová lžička cibulového prášku
  • 1 čajová lžička italského koření

Postup: V malé misce smíchejte všechny ingredience a důkladně promíchejte. Před podáváním přikryjte a nechte alespoň 1 hodinu v ledničce.

pomazánka

Sendvičová pomazánka se hodí hlavně do sendvičů nebo jako dip k zelenině. Zdroj foto: Pixabay.com – ivabalk

Bylinkovo – česnekovo – sýrová pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 2 balení (asi 230 gramů každé) smetanového sýra, změkčeného
  • 1 šálek másla, změkčené
  • (na každé balení sýra zvlášť) – ½ čajové lžičky sušené bazalky, majoránky, oregana, tymiánu, kopru, česneku (může být čerstvý či sušený) a pepře

Postup: Ve velké misce rozšlehejte smetanový sýr, máslo, koření a míchejte tak dlouho, dokud nebudou pořádně promíchány. Zakryjte a nechte v chladu po dobu nejméně 2 hodin.

chleba

Pokud máte rádi bylinky, tak vás tato kombinace jistě potěší. Zdroj foto: Pixabay.com – andreas160578

Sýrovo – pivní pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů vyzrálejšího sýru čedar, nakrájeného na 1 cm kostky
  • 1 polévková lžíce worcesterské omáčky
  • 1-1/2 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 1 malý stroužek česneku, mletý
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 1/8 čajové lžičky pepře
  • 2/3 šálku piva, může být i nealko pivo

Postup: Vložte sýr do kuchyňského robotu, mixujte, dokud nebude nasekaný (namixovaný) najemno – asi 1 minuta. Přidejte worcesterskou omáčku, hořčici, česnek, sůl a pepř. Postupně přilévejte pivo a pokračujte ve zpracovávání (mixování), dokud není směs hladká/roztíratelná – asi 1- 1 ½ minuty. Přeneste do servírovací misky či skleněné nádoby. Nechte zakryté v ledničce. Takto uložená vydrží po dobu jednoho týdne.

pivní pomazánka

Pivní pomazánku si můžete rozmixovat do hladka a nebo si ji nechat hrubší. Zdroj foto: Pixabay.com – Bernadette Wurzinger

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2021>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist