Recepty na oblíbené fast foodové dobroty
Také si občas rádi dáte nezdravá, ale hrozně dobrá fast foodová jídla? Nic se nevyrovná šťavnatému hamburgeru se sýrem a křupavou zeleninou, slaným hranolkům či čokoládovému koktejlu se šlehačkou a třešničkou navrchu. Mnoho lidí by si rádo vytvořilo tyto dobroty z pohodlí domova. Bohužel se to ne vždy podaří stejně, jako v restauracích s rychlým občerstvením. Pokud jste mezi tyto lidi doposud patřili i vy, tak nezoufejte. Přinášíme vám přesné kopie receptů na některé z nich.
Pokud byste chtěli kopii receptu na něco, co zde není zveřejněno, napište do komentářů.
Extra křupavé smažené kuře
Co budete potřebovat:
- 1,5 -2 kg kuřecích kousků (křídla, paličky)
- 2/3 polévkové lžíce soli
- 3 polévkové lžíce bílého pepře
- 1 polévková lžíce černého pepře
- ½ polévkové lžíce bazalky
- 1 polévková lžíce celerové soli
- 1 polévková lžíce mleté hořčice
- 2 polévkové lžíce česnekové soli
- 1 polévková lžíce mletého zázvoru
- 1/3 polévkové lžíce oregana
- 4 polévkové lžíce mleté papriky
- ½ polévkové lžíce tymiánu
- 2 šálky mouky
- podmáslí (můžete také použít mix mléka a vajíčka, pokud nechcete nebo nemůžete použít podmáslí)
- olej
- glutamát sodný
Postup: Očistěte kuřecí kousky od zbytků peří. Poté je vložte do velké mísy s podmáslím (nebo do mixu mléka a vajíčka). Smíchejte všechno koření se dvěma šálky mouky a důkladně promíchejte. Vezměte do ruky kousek kuřete, znovu ho namočte do podmáslí (nebo do mixu mléka a vajíčka) a poté do směsi z mouky a koření. Kuře směsí důkladně obalte. Poté ho odložte stranou a postup opakujte. Ve velkém hrnci a nebo na hluboké pánvi rozpalte olej na teplotu 177°C. Smažte kuřata postupně, v menších dávkách, po dobu přesně 12 minut. Je důležité, abyste nesmažili více kousků najednou (max. 2-3), protože by to mohlo způsobit pokles teploty oleje, což by na kuřeti vytvořilo mastný povlak. Při smažení míchejte kousky štěrbinovou lžící, která vám zajistí, že se k sobě vzájemně nepřilepí. Po 12 minutách, kdy dostanou kousky krásnou zlatavou barvu, je můžete odstranit z oleje. Následně kuřata vložte do trouby a pečte je při 80°C po dobu asi 20 minut. Ihned podávejte.
Tip pro extra křupavé kuře: Podle Rona Douglase, autora Amerických nejhledanějších receptů, je skutečným klíčem k dokonale křupavé struktuře kuřete jedna věc: glutamát sodný. Ten přidejte do okořeněné mouky těsně před pečením.
Corn dog (obdoba hot dogu)
Co budete potřebovat:
- 1 šálek univerzální mouky (může být i hladká)
- ½ šálku kukuřičné mouky
- 1 polévková lžíce cukru
- 3 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky mleté hořčice
- ¼ čajové lžičky mleté, sladké papriky
- pepř
- 1 velké vejce, jemně rozšlehané
- 1 šálek neslazeného, kondenzovaného mléka
- olej
- 12 dřevěných špejlí
- 12 párků
Postup: Ve větší misce rozšlehejte prvních 8 ingrediencí. Poté všlehejte vejce a mléko, dokud se nerozmíchají. Směs přelijte do vysoké nápojové sklenice – na šampaňské apod.. Ve fritéze a nebo v hlubokém hrnci rozpalte větší množství oleje (myslete na to, že se v něm bude fritovat párek, podle toho nalijte dostatečné množství). Propíchněte párek špejlí zhruba do jeho poloviny. Vložte párek do připraveného těstíčka a přebytečné z něj nechte odkapat. Smažte několik corn dogů najednou (po dobu 2-3 minut) nebo dokud nebudou mít zlatou barvu. Občas obracejte. Fritovaný corn dog položte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný olej. Ihned podávejte.
Coleslaw salát
Co budete potřebovat:
- 8 šálků nadrobno nakrájeného zelí
- ¼ šálku nastrouhané mrkve (nebo pokrájené na opravdu drobné kousky)
- 2 polévkové lžíce nadrobno nasekané cibule
- ½ šálku majonézy
- 1/3 šálku krystalového cukru
- ¼ šálku mléka
- ¼ šálku podmáslí
- 2 ½ polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 ½ polévkové lžíce bílého, vinného octa
- ½ čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky pepře
Postup: Ujistěte se, že je vaše zelí, cibule a mrkev nakrájená na opravdu drobné kousky (velikosti rýže). Ve větší míse zkombinujte majonézu, cukr, mléko, podmáslí, citronovou šťávu, ocet, sůl a pepř. Míchejte, dokud směs není zcela hladká. Přidejte zelí, mrkev a cibuli, znovu promíchejte. Mísu zakryjte a nechte odpočinout v lednici po dobu nejméně 2 hodin.
Big Mac omáčka
Co budete potřebovat:
- 3 polévkové lžíce majonézy
- 3 polévkové lžíce nadrobno nasekané, nakládané okurky (doporučujeme ale, abyste si na internetu raději zakoupili tzv. Okurkový Sweet Relish, který je přesnou kopií ingredience obsažené v originální Big Mac omáčce)
- 3 polévkové lžíce kečupu
- 3 polévkové lžíce nadrobno nasekané šalotky
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- ½ čajové lžičky cibulového prášku
- ½ čajové lžičky česnekového pudru
- ½ čajové lžičky mleté, sladké papriky (můžete použít i sladkou, uzenou verzi)
- 1 čajová lžička vinného, bílého octa
- špetka pepře
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady ve větší míse. V lednici vydrží až 10 dnů.
Oreo milkshake
Co budete potřebovat:
- sušenky Oreo
- vanilkovou zmrzlinu
- vanilkový extrakt
- šlehačku
Postup: Rozlomte několik sušenek Oreo a vložte je do mixéru. Přidejte vanilkovou zmrzlinu a několik kapek vanilkového extraktu. Nechte rozmixovat a navrch ozdobte šlehačkou a sušenkou Oreo.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.