Recept na slávky na víně
Chcete si přinést domů vůni léta, dovolené a moře? Udělejte si slávky na víně! Je to jednoduché, rychlé a vynikající! Tyto mušle nejsou už dávno jen výsadou francouzské kuchyně. Dokonce i u nás je seženete čerstvé v podstatě celoročně, tak proč toho nevyužít a nezpestřit si předvánoční čas?
1 kg slávek
2 dcl bílého vína
1 dcl vody
1/2 hrnku krájených čerstvých či konzervovaných rajčat
olivový olej
sůl
pepř
koření dle chuti (např. bobkový list, jalovec, tymián,…)
2 cibule
4 stroužky česneku
máslo
Postup
Slávky nejprve omyjeme pod tekoucí vodou kartáčkem a ponoříme do studené vody. Ty, které se nezavřou – vyhodíme.
Na hlubší pánvi si na másle a olivovém oleji opečeme cibulku a česnek nakrájený na plátky do sklovata, zalijeme vodou, vínem a přidáme koření. Zaklopíme pokličkou a dusíme cca 10 minut.
Přidáme slávky a rajčata, zaklopíme a vydržíme chvíli nemíchat.
Po 10 minutách promícháme a odstraníme slávky, které se neotevřely. Ochutnáme omáčku a zjemníme máslem a případně dochutíme solí a pepřem.
Pro změnu můžeme přidat olivy, čerstvé bylinky (např. bazalka, oregano, petržel,..), sušená rajčata apod.
Na závěr je možné pokapat citronem, aby chuť byla dokonalá. Podáváme s čerstvým chlebem a dobrým bílým vínem.
Dobrou chuť!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.