Recept na sladké těsto pro domácí pekárny
Kynutý koláč je výborný ke kávě v létě i v zimě. Z tohoto těsta jednoduše připravíte bochánky, klasické buchty i koláče. My jsme zkusili kynutý koláč s rybízem a žmolenkou přes celý plech. V redakci jsme si ho nemohli vynachválit. Použít můžete také povidla, tvaroh, mák, marmeládu a jakékoliv ovoce. Za dob našich babiček byl velmi oblíbený švestkový koláč sypaný mákem. Nezapomeňte ale mák na koláči pořádně prolít rozpuštěným máslem, aby se mák nesypal.
Na kynuté těsto budete potřebovat
200 ml vlažného mléka
150 ml oleje
3 lžíce cukru
špetku soli
1 vejce
500 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí
Všechny tekuté suroviny dejte do pekárny a přisypte sypké. Pekárnu nastavíte na program „těsto“ a asi za 2 hodiny budete mít úžasné hladké kynuté těsto na koláč nebo cokoliv sladkého. Těsto je natolik vyvážené, že téměř není potřeba podsypávat. Pokud z těsta chcete mít buchty, vykrojte si z rozváleného těsta (použijte vykrajovátko nebo třeba skleničku) kolečko, na které dáte cca lžičku náplně. Ne tu nasadíte další kolečko a pořádně prsty utěsníte, aby materiál nevytekl. Buchty nebo okraje koláče nezapomeňte potřít rozšlehaným vajíčkem. Pro lepší efekt nechte první nátěr asi 20min uschnout a těsně před pečením potřete ještě jednou. Koláč pečeme na 180 stup%nů asi 30 minut. Buchty pečte na 200 stupňů a po deseti minutách trochu snižte teplotu (na 160) a buchty deset až patnáct minut dopékejte.
Komentáře k článku
Eva Braunsbergerova 2.4.2019 (16:58)
Už se míchá.