Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na pravé francouzské palačinky

Čvc 1629 Autor: Redakce

Když doma usmažíte palačinky, radost uděláte především dětem. Ovšem s naším receptem pozdvihnete klasickou dobrotu na něco nevšedního. Recept je mírně obměněný z knihy „Jak se stát správnou Francouzkou“ a je prostě jedinečný. Alkoholu v palačinkách se vůbec nebojte, všechen při smažení vyprchá, ale klidně použijte nealkoholické pivo. Kolik těsta budete chtít, záleží jen a pouze na vás. Stačí si vybrat větší či menší velikost šálku. Pokud použijete klasický, 200 ml, dostanete asi 10 menších palačinek, které se díky přidanému cukru hodí pro úpravu na sladko. Namazat je můžete marmeládou, nutellou (zkuste třeba domácí, recept najdete zde), tvarohem a podobně. Dostanete tak naprosto dokonalé francouzské crepes. Pokud přidáte o lžíci méně cukru, můžete palačinky využít i jako hlavní chod a plnit je vším možným. Francouzské slané galettes jsou ale nejlepší se špenátem, šunkou či sýrem. Moc dobré jsou i jen polité rozehřátým máslem, ve kterém necháte trochu probublat několik lístků šalvěje. Tak nyní už také víte, po čem máte ve Francii v restauracích koukat.

Co budete potřebovat na francouzské crepes?

  • 2,5 šálku hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • ½ šálku piva
  • 3 vejce
  • 1 lžíci rostlinného oleje (ne olivový ani jinak aromatický)
  • 1 lžíci vody
  • ¼ lžičky soli
  • 1,5 lžíce cukru
  • špetku prášku do pečiva
  • rostlinný olej na smažení

Postup:

francouzske palacinky

V misce vyšlehejte vejce s pivem a přidejte další tekuté ingredience. Opět opatrně vyšlehejte. Mouku prosijte s práškem do pečiva do větší mísy, vsypte ostatní suché ingredience a pořádně promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj tekutou směs a řádně prošlehejte základ těsta dohladka. Těsto nechte chvíli (asi 5 min) odpočinout.

Rozehřejte nižší menší pánev s nepřilnavým povrchem, přidejte malé množství oleje, rozetřete mašlovačkou a naběračkou nalijte trochu těsta, které krouživým pohybem rozprostřete po celé pánvi. Zejména u první palačinky kontrolujte stav. Jakmile palačinka zezlátne, obraťte ji a opékejte po druhé straně do zlatova nebo pokud máte rádi upečenější, tak dokud na ní nenaskáčí typické nahnědlé puchýřky.

Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev opět vytřete olejem. Takto pokračujte i se zbylým těstem. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe, aby nevychladly a každý si u stolu mohl namazat přesně takovou ingrediencí, která mu k palačinkám nejlépe sedí.

Francouzi si často a rádi pochutnávají na omáčce Suzette, která je stálicí ve francouzské kuchyni více než 120 let. Recept na ni vám přineseme v některém z dalších příspěvků.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist