Recept na domácí trdelník
Známe ho spíše z poutí. Trdelník si ale jednoduše uděláte i doma. Budete potřebovat buď speciální nerezové formičky (širší kremrole) nebo si formu vyrobte jednoduše sami. Jakoukoliv tak akorát velkou ruličku obalte alobalem a máte vyhráno.
Na 6 trdel budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 3 lžíce moučkového cukru
- 80 g másla
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí (40 g)
- špetku soli
Dále pak budete potřebovat:
- máslo na potření
- skořicový cukr na posypání
Postup:
Z trochy mléka, droždí, lžíce mouky a lžíce cukru necháme vzejít kvásek. Do hnětací mísy dáme zbytek mléka, rozpuštěné máslo a zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Mezi tím dáme předehřívat troubu na 180 °C. Vykynuté těsto na vále rozdělíme na 6 kusů. Ze všech následně vyválíme tenké provazy, které namotáváme na formu. Pečeme na plechu s pečícím papírem na 180 °C asi 20 minut, dokud není trdlo krásně zlatavo-světle hnědé. Ještě horká trdla pomažeme máslem a obalíme ve skořicovém cukru.
Náš tip: Trdlo lze pomazat bílkem ještě před pečením. Pak se jako posypka hodí jemně drcené ořechy. Nakonec už stačí jen pocukrovat.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.