Recept na domácí šípkový sirup
Domácí šípkový sirup je bezpochyby výborným životabudičem. Pokud šípky nasbíráte v hezké přírodě, budete zdraví hned nadvakrát. Sirup je jednoduchý na přípravu. V našem receptu navíc nebudete nuceni šípky čistit od semínek, ale dokonce nevadí ani sem tam zapomenutá stopka!
1 kg čerstvých šípků
1,5 l vody
1 kg cukru
10 dkg zázvoru
1 bio citron
Postup:
1 kg šípků dobře omyjeme a zalijeme trochou vody a nahrubo ponorným mixérem. Přidáme zbytek vody, na plátky nakrájený očištěný zázvor a na plátky nakrájený omytý citron. Směs necháme odpočinout v lednici a za několik hodin svaříme do požadované hustoty (během varu sbíráme pěnu). Ještě jednou pořádně promixujeme, přidáme cukr (klidně třtinový, ale lze ho nahradit i medem) a přecedíme přes jemné síto nebo pláténko. Hotový sirup nalijeme do vyvařených skleněných lahví, zavíčkujeme a uložíme do chladna. Pokud nebudete sirup ihned konzumovat, je lepší přidat lžičku kyseliny citronové nebo sterilovat.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.