Recept na báječná pečená žebra
Žebra si velmi často dáváme v restauracích, protože je doma míváme velmi zřídka. Dnes už si je ale dáme jen a pouze v prověřené restauraci, kde jsme si jisti, že žebra nebudou předvařená. Podle nás totiž přijdou macerováním ve vodě o spoustu chuti. Když jsme poprvé zkusili tento recept a návštěva byla nadšená stejně, jako my, bylo jasné, že se bude jednat o pokrm, který už se na našem jídelníčku neobjeví jen sporadicky. Recept je původně na klasická masitá vepřová žebra. Ta si raději předem objednejte v oblíbeném řeznictví. Jinak jsou žebra spíše prodávána na polévku, velmi ořezaná a v podstatě bez masa. My jsme neváhali a zkusili žebra z prasete divokého a také neměla chybu!
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 1,5 kg masitých vepřových žeber
- sůl a pepř
- trochu vody na podlití
Na marinádu budete potřebovat:
- 1 velkou cibuli nakrájet
- 1 malou chilli papričku na kolečka (můžete odebrat semínka)
- 4 stroužky česneku na silnější plátky
- 3 lžíce výpeku z žeber
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce kečupu
- 3 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíci sojové omáčky
- 3 lžičky worchestové omáčky
- 3 lžíce hoisin omáčky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky červené papriky
- špetku pepře
Postup:
Žebra omyjte a osušte, nakrájejte cca po 4-5 žebrech na jednotlivé porce. Z obou stran posolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Naskládejte do vyššího pekáčku, mírně podlijte a pečte na 250°C asi 10-15 minut. Tím se maso krásně zatáhne a zůstane šťavnaté. Stáhněte teplotu na 200°C a dopečte do téměř měkka (asi dalších 45 minut). Maso vyjměte z trouby a nechte trochu chladnout. Mezi tím si nachystejte marinádu.
Česnek očistěte a nakrájejte na plátky, cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Chilli papričku můžete zbavit semínek (nebo ji vynechat zcela) a nakrájet na proužky. Vše dejte do větší misky a přidejte všechny ostatní suroviny (výpek už by měl být zchladlý).
Celou směs promíchejte a namažte z obou stran na jednotlivé kousky. Vložte zpět do pekáčku a v případě potřeby ještě malinko podlijte vodou.
Pečte v uzavřeném pekáčku na 170 °C a pečte asi hodinu do měkka. Následně sejměte pokličku a nechte asi 10 minut dojít kůrčičku.
Podávejte s čerstvým chlebem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.