Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na báječná pečená žebra

Srp 2011 Autor: Redakce

Žebra si velmi často dáváme v restauracích, protože je doma míváme velmi zřídka. Dnes už si je ale dáme jen a pouze v prověřené restauraci, kde jsme si jisti, že žebra nebudou předvařená. Podle nás totiž přijdou macerováním ve vodě o spoustu chuti. Když jsme poprvé zkusili tento recept a návštěva byla nadšená stejně, jako my, bylo jasné, že se bude jednat o pokrm, který už se na našem jídelníčku neobjeví jen sporadicky. Recept je původně na klasická masitá vepřová žebra. Ta si raději předem objednejte v oblíbeném řeznictví. Jinak jsou žebra spíše prodávána na polévku, velmi ořezaná a v podstatě bez masa. My jsme neváhali a zkusili žebra z prasete divokého a také neměla chybu!

pecena zebra

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1,5 kg masitých vepřových žeber
  • sůl a pepř
  • trochu vody na podlití

Na marinádu budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli nakrájet
  • 1 malou chilli papričku na kolečka (můžete odebrat semínka)
  • 4 stroužky česneku na silnější plátky
  • 3 lžíce výpeku z žeber
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce kečupu
  • 3 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 3 lžičky worchestové omáčky
  • 3 lžíce hoisin omáčky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky červené papriky
  • špetku pepře

Postup:

Žebra omyjte a osušte, nakrájejte cca po 4-5 žebrech na jednotlivé porce. Z obou stran posolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Naskládejte do vyššího pekáčku, mírně podlijte a pečte na 250°C asi 10-15 minut. Tím se maso krásně zatáhne a zůstane šťavnaté. Stáhněte teplotu na 200°C a dopečte do téměř měkka (asi dalších 45 minut). Maso vyjměte z trouby a nechte trochu chladnout. Mezi tím si nachystejte marinádu.

predpecena zebra

Česnek očistěte a nakrájejte na plátky, cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Chilli papričku můžete zbavit semínek (nebo ji vynechat zcela) a nakrájet na proužky. Vše dejte do větší misky a přidejte všechny ostatní suroviny (výpek už by měl být zchladlý).

marinada na pecena zebra

Celou směs promíchejte a namažte z obou stran na jednotlivé kousky. Vložte zpět do pekáčku a v případě potřeby ještě malinko podlijte vodou.

recept na pecena zebra

Pečte v uzavřeném pekáčku na 170 °C a pečte asi hodinu do měkka. Následně sejměte pokličku a nechte asi 10 minut dojít kůrčičku.

Podávejte s čerstvým chlebem.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2024>>
PÚSČPSN
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
události