Pravé domácí větrníky
Větrníky jsou velmi oblíbeným dezertem a jakmile ochutnáte tento domácí, už nebudete chtít jinak. Zkuste větrníky z odpalovaného těsta krok za krokem podle našeho receptu. Těch jsme zkusili několik, ale vyhrál tento pravý nefalšovaný větrník s karamelovou polevou a šlehačkou a pudinkovým krémem. Jedním slovem slast.
Na těsto budete potřebovat:
- 375 ml vody
- špetku soli
- 150 g tuku na pečení (Hery)
- 225 g hladké mouky
- 5 vejce velikosti M
Na karamelovou šlehačku budete potřebovat:
- 450 ml smetany ke šlehání 40%
- 125 g krystalového cukru
Na vanilkový krém budete potřebovat:
- 600 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 100 g cukru moučka
- 150 g másla
Na karamelovou polevu budete potřebovat:
- 40 g krystalového cukru
- 150 g prosátého moučkového cukru
- 5-7 polévkových lžic smetany
Postup:
Den předem si připravíme karamelovou šlehačku (aby se stihla vychladit). V tlustostěnném nepřilnavém rendlíku rozpustíme cukr a necháme zkaramelizovat. Odstavíme a pomalu přilejeme 250 ml smetany. Na mírném plameni za stálého míchání necháme zcela rozpustit. Necháme vychladnout a dáme do uzavíratelné misky do lednice pořádně vychladit (nejlépe přes noc).
Osolenou vodu dáme svařit s rostlinným tukem (pokud možno v hrnci s nepřilnavým povrchem). Když se tuk zcela rozpustí, stáhneme plamen a za stálého míchání po troškách přisypáváme mouku a vaříme, dokud se těsto neodlepuje od hrnce a není jakoby hladké (trvá to asi 5 minut). Těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout.
Následně do něho po jednom zašleháme 5 vajec. Těsto je poměrně tuhé, ale s opatrností ho dáme do zdobícího sáčku. Plech vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a nastříkáme kolečka o průměru asi 6-8 cm, která vyplníme a na kolečko navršíme další do tvaru větrníku.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut (podle velikosti, nesmí být uvnitř příliš lepivé). Upečené větrníky necháme vychladnout a mezi tím si nachystáme krémy.
Příprava vanilkového krému je velmi jednoduchá. Z mléka a práškových pudinků uvaříme neslazený pudink. Máslo o pokojové teplotě vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání po částech přidáváme zcela vychladlý pudink. Krémem naplníme zdobící sáček.
200 ml smetany ke šlehání vyšleháme téměř do tuha a pomalu přilíváme vychlazenou karamelovou hmotu. Vyšleháme do tuha a hmotou naplníme druhý zdobící sáček.
Vychladlé větrníky přepůlíme zubatým nožem a na spodní díl nastříkáme vanilkový krém a na něj karamelovou šlehačku.
Nyní si připravíme polevu. V malém rendlíku necháme rozpustit a zkaramelizovat cukr, přidáme opatrně 5 lžic smetany a následně i moučkový cukr. Provaříme za stálého míchání a v případě potřeby rozředíme další smetanou. Vrchní díly větrníků namáčíme v karamelové polevě, necháme ztuhnout. Čepičkami pak přiklopíme větrníky.
Náš tip: Během pečení neotevírejte troubu, jinak větrníky nevyběhnou
Komentáře k článku
iveta kadlecova 2.3.2021 (17:36)
pošlete mi recept na plech na vetrnika