Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Pravé domácí větrníky

Bře 1815 Autor: Redakce

Větrníky jsou velmi oblíbeným dezertem a jakmile ochutnáte tento domácí, už nebudete chtít jinak. Zkuste větrníky z odpalovaného těsta krok za krokem podle našeho receptu. Těch jsme zkusili několik, ale vyhrál tento pravý nefalšovaný větrník s karamelovou polevou a šlehačkou a pudinkovým krémem. Jedním slovem slast.

karamelovy vetrnik

Na těsto budete potřebovat:

  • 375 ml vody
  • špetku soli
  • 150 g tuku na pečení (Hery)
  • 225 g hladké mouky
  • 5 vejce velikosti M

Na karamelovou šlehačku budete potřebovat:

  • 450 ml smetany ke šlehání 40%
  • 125 g krystalového cukru

Na vanilkový krém budete potřebovat:

  • 600 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 100 g cukru moučka
  • 150 g másla

Na karamelovou polevu budete potřebovat:

  • 40 g krystalového cukru
  • 150 g prosátého moučkového cukru
  • 5-7 polévkových lžic smetany

Postup:

Den předem si připravíme karamelovou šlehačku (aby se stihla vychladit). V tlustostěnném nepřilnavém rendlíku rozpustíme cukr a necháme zkaramelizovat. Odstavíme a pomalu přilejeme 250 ml smetany. Na mírném plameni za stálého míchání necháme zcela rozpustit. Necháme vychladnout a dáme do uzavíratelné misky do lednice pořádně vychladit (nejlépe přes noc).

karamelova slehacka

Osolenou vodu dáme svařit s rostlinným tukem (pokud možno v hrnci s nepřilnavým povrchem). Když se tuk zcela rozpustí, stáhneme plamen a za stálého míchání po troškách přisypáváme mouku a vaříme, dokud se těsto neodlepuje od hrnce a není jakoby hladké (trvá to asi 5 minut). Těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout.

testo na vetrniky

Následně do něho po jednom zašleháme 5 vajec. Těsto je poměrně tuhé, ale s opatrností ho dáme do zdobícího sáčku. Plech vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a nastříkáme kolečka o průměru asi 6-8 cm, která vyplníme a na kolečko navršíme další do tvaru větrníku.

jak na vetrnik

Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut (podle velikosti, nesmí být uvnitř příliš lepivé). Upečené větrníky necháme vychladnout a mezi tím si nachystáme krémy.

odpalovane vetrniky

Příprava vanilkového krému je velmi jednoduchá. Z mléka a práškových pudinků uvaříme neslazený pudink. Máslo o pokojové teplotě vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání po částech přidáváme zcela vychladlý pudink. Krémem naplníme zdobící sáček.

200 ml smetany ke šlehání vyšleháme téměř do tuha a pomalu přilíváme vychlazenou karamelovou hmotu. Vyšleháme do tuha a hmotou naplníme druhý zdobící sáček.

karamelova slehacka na vetrniky

Vychladlé větrníky přepůlíme zubatým nožem a na spodní díl nastříkáme vanilkový krém a na něj karamelovou šlehačku.

domaci vetrniky

Nyní si připravíme polevu. V malém rendlíku necháme rozpustit a zkaramelizovat cukr, přidáme opatrně 5 lžic smetany a následně i moučkový cukr. Provaříme za stálého míchání a v případě potřeby rozředíme další smetanou. Vrchní díly větrníků namáčíme v karamelové polevě, necháme ztuhnout. Čepičkami pak přiklopíme větrníky.

karamelova poleva

Náš tip: Během pečení neotevírejte troubu, jinak větrníky nevyběhnou

domaci vetrnik

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist