Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Posilněte si před zimou imunitu s těmito lehkými a vynikajícími recepty

Lis 2125 Autor: Claudie Kornelová

S příchodem podzimu a zimy se dá očekávat i zvýšený nárůst různých virů, infekcí a bakterií, které ohrožují náš imunitní systém. Jak se proti nim bránit? No přeci těmito vynikajícími recepty! Ty dokonale posílí celé vaše tělo a díky nim si vybudujete nejen silnou imunitu, sílu, pevné zdraví, ale také vám můžeme slíbit, že si velmi pochutnáte!

nachlazení

Vyzkoušejte naše chutné recepty, které vám pomohou v zimních dnech. Zdroj foto: Pixabay.com – silviarita

Pikantní zlaté mléko (Kurkumový čaj)

Uklidňující a léčivý recept na zlaté mléko známé z Ajurvédy s úžasnými přínosy pro zdraví. Veganský, bezlepkový, bezlaktózový a bez přidaného cukru!

Toto pikantní mléko s kurkumou je:

  • Uklidňující a posilující
  • Nabité zdravotními benefity pro mysl, tělo i duši
  • Super snadné na výrobu
  • Extrémně chutné
  • Zábavné na výrobu a krásné na pohled
  • Veganské, bezlepkové, bezlaktózové, bez sóji, bez ořechů (volitelně) a bez přidaného cukru

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů (2 šálky) neslazeného mandlového mléka, nebo jakéhokoli jiného mléka dle vašeho výběru
  • 1 polévkovou lžíci mleté kurkumy
  • ¼ čajové lžičky mořské soli
  • ¼ čajové lžičky čerstvě namletého pepře
  • ¼ čajové lžičky skořice
  • ¼ čajové lžičky mletého zázvoru
  • ¼ čajové lžičky mletého kardamomového lusku
  • 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 čajové lžičky kajenského pepře
  • 1 čajová lžička nerafinovaného kokosového oleje

Postup: V hrnci na středním ohni zahřejte mléko. Postupně vmíchejte koření a kokosový olej. Pokračujte v šlehání, dokud nebude mléko napěněné a dostatečně zahřáté (asi 5 minut). Nalijte do hrnku a podávejte. Volitelně můžete vmíchat 1 lžičku surového medu nebo javorového a posypat skořicí.

mléko

Mléko v kombinaci s kurkumou tvoří silnou dvojici. Zdroj foto: Pixabay.com – congerdesign

Snadné pikantní kysané zelí

Tento pikantní recept na kysané zelí s kurkumou, chilli vločkami a černým pepřem je plný chuti a protizánětlivých + střevních zdravotních benefitů. Snadné, zdravé, veganské, bezlepkové a chutné!

Co budete potřebovat:

  • 1 zelené zelí
  • 1 ¼ čajové lžičky mořské či růžové soli
  • 1 polévková lžíce mleté kurkumy
  • ½ čajové lžičky červených chilli vloček
  • ½ čajové lžičky černého pepře

Postup: Zelí omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Ty umístěte do velké mísy (nerezová ocel, plast, dřevo či silikon) spolu se solí. Pevně hněte (promíchávejte) rukama po dobu asi 5 minut, nebo dokud se vše nezačne zmenšovat (jako když se srazí maso na pánvi) a uvolňovat tekutinu. Přidejte koření. Pokračujte v pevném hnětení (asi o 5-10 minut déle), dokud se vše velikostně nezmění/nezmenší, nezměkne a neuvolní se trochu tekutiny. Vložte zelí a tekutinu do sterilizované nádobky. Pevně vtlačte zelí čistýma rukama nebo dřevěným/plastovým nádobím dovnitř, dokud nebude vše pokryto přírodní tekutinou (pro představu to má vypadat stejně, jako když si kupujete zelí v obchodě a je celé ponořeno v tekutině). Zakryjte víkem nebo tenkou tkaninou. Umístěte na teplé (ne příliš studené) místo mimo dosah přímého slunečního světla po dobu 2-3 týdnů nebo po dosažení požadované textury a chuti. Pokud používáte víko, otevřete a uvolněte tlak jednou za den a každý den kontrolujte, zda-li je zelí stále pokryto tekutinou. Každých několik dní budete muset zelí stlačit více do tekutiny, protože během procesu fermentace bude přirozeně stoupat. Začněte ochutnávat kysané zelí asi po 2 týdnech, abyste vyzkoušeli texturu a chuť. Fermentujte až 4 týdny, dokud nedosáhnete požadovaných výsledků. Když jste s kysaným zelím spokojeni, pevně přišroubujte víko a vložte do chladničky. Tam vám vydrží až po dobu 6 měsíců.

zelí

Pikantní zelí se stává mezi lidmi čím dál oblíbenější. Zdroj foto: Pixabay.com – bourree

Vegan Ramen (bez lepku)

Jednoduchý, zdravý, lahodně krémový recept na veganský Ramen vyrobený z bohatého vývaru a bezlepkových nudlí. Bez lepku a sóji!

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce avokádového nebo hroznového oleje
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • ½ cibule, nasekané
  • ½ čajové lžičky mletého čerstvého nebo sušeného kořene zázvoru
  • 8 šálků zeleninového vývaru nebo 1900 ml vody
  • 12 sušených celých hub shiitake
  • 3 polévkové lžíce tahini
  • 1 polévková lžíce rýžového vína mirin
  • mořská či růžová sůl podle chuti
  • cca 280 gramů ramen nudlí
  • volitelné ozdoby navrch (vejce, zelenina)

Postup: Ve velkém či středně velkém hrnci zahřejte olej na středním ohni. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Smažte 5 minut. Do hrnce přidejte vývar nebo vodu a sušené houby. Přiveďte k varu. Zakryjte a poté snižte na mírný plamen. Vařte po dobu 30 minut. Zatímco se vývar (voda) vaří, připravte si ramen nudle podle pokynů na obalu a připravte si libovolnou ozdobu, kterou chcete pro svůj ramen. Vypněte sporák, vmíchejte tahini a mirin. Dosolte podle chuti. Přidejte vařené ramen nudle do mísy a následně přilijte horký vývar, dokud nejsou nudle ramen pouze zakryté. Dozdobte požadovanou ozdobou (mrkev, vejce atd.).

ramen

Ramen si můžete přizpůsobit podle sebe i co se dozdobení týká, Zdroj foto: Pixabay.com – allybally4b

Horké kakao s kardamomem + Tahini (Veganské)

Teplá, zdravá, uklidňující a výživná horká čokoláda. Veganské, bezlepkové a plné zdravého kakaa, lahodného kardamomu a tahini bohatých na bílkoviny. Perfektní podzimní a zimní nápoj!

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky vybraného mléka (výborná volba je neslazené mandlové mléko s vanilkovou příchutí)
  • 5 polévkových lžic organického kakaového prášku
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce tahini
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • ¼ čajové lžičky mletého kardamomu
  • mletý kardamom nebo skořice na ozdobu (volitelné)

Postup: Na pánvi na středním ohni smíchejte všechny výše uvedené přísady. Neustále šlehejte, dokud není vše hladce smícháno, čokoláda nezačne bublat a pěnit. Opatrně nalijte do hrnku (hrnků) a případně posypte trochou kardamomu nebo skořice.

kakao

Horké kakao s kardamomem má léčebné účinky. Zdroj foto: Pixabay.com – Theo Crazzolara

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Led 2022>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist