Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Populární stravovací směry

Led 1702 Autor: Redakce

V dnešní době se stále více rozšiřují alternativní stravovací směry. Vznikají stále nové a nebývá snadné se v nich orientovat. V dnešním článku si pár těchto směrů představíme a snad vám pomůžeme k tomu, abyste si o nich mohli udělat vlastní obrázek.

Vegetariánství – jeden z nejznámějších směrů

vejce testovinyU tohoto směru jde o naprosté vyloučení masa z našeho jídelníčku. Lidé vyznávající tento stravovací směr k němu přistupují zejména z toho důvodu, že odmítají podporovat utrpení zvířat, které je spojeno s jejich konzumací. Nebývá to však jediný důvod. Velká spousta lidí se k němu rozhodne i z důvodů ekologických, estetických, politických, či z důvodů kulturních.

Veganství – velice podobné vegetariánství a přesto odlišné

Co tento směr velice spojuje s vegetariánstvím je odmítání masa. Ovšem u veganství to nekončí pouze právě odmítáním masných výrobků. Vegani odmítají i konzumování produktů, které vznikají živočišnou produkcí. Jde tedy zejména o vejce, med a jakékoli mléčné výrobky. Důvody proč se stát veganem bývají naprosto stejné, jako důvody pro vegetariánství.

V poslední době velice populární raw food

meloun diteNyní se již dostáváme k trochu jiným stravovacím směrům, které nesouvisí pouze jen s odmítáním stravy živočišného původu. Pod pojmem raw food rozumíme doslova syrovou stravu. Jde o pokrmy, které při své přípravě neprošly teplotou vyšší než je 45°C. Potrava tedy i nadále zůstává plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin. Potrava se tedy upravuje převážně klíčením, mletím, sušením či mražením. V tomto směru je samozřejmě také možno konzumovat stravu sirovou, můžeme si tedy dopřávat dostatek ovoce, zeleniny či mléka. Díky nízké tepelné úpravě pokrmů v podstatě můžeme opět zapomenout na konzumaci masa, pro které je tepelná úprava na 45°C opravdu nedostačující.

Některé raw recepty najdete zde.

Populární avšak stále málo známý stravovací směr paleo

S největší pravděpodobností jde o stravovací směr, o kterém jste doposud neslyšeli. Hlavní myšlenkou tohoto směru je konzumace jídla, pro které bylo naše tělo vyvinuto. Tento stravovací směr je založen na stravovacích návycích našich předků. Jak již samotný název trochu napovídá, jde o dobu paleolitu, která byla v našich dějinách téměř tou nejdelší. V té době se naši předci živili především lovem divoké zvěře a také sběrem různých plodin. Tento stravovací směr nás tedy nabádá hlavně k nahrazení obilovin zeleninou a také o vyloučení jednoduchých cukrů. Jde i o ideální stravovací směr, díky kterému můžete dosáhnout své vysněné postavy a to především při zkombinování paleo stravy a paleo tréninku, který je založen především na vytrvalosti, rychlosti a síle.

maso steak

Říká vám něco pojem dělená strava?

V tomto směru jde především o konzumaci rostlinné stravy spolu s mléčnými výrobky. V praxi to bude znamenat, že na našem jídelníčku budou mít největší podíl různé saláty, doplněné o mléko a mléčné výrobky. Tento stravovací směr zcela nevylučuje konzumaci ryb či masa, stejně jako nevylučuje konzumaci potravin bohatých na obsah sacharidů (například brambory, rýži či chléb), ale pouze bychom je měli konzumovat v menším množství. I tento směr se ohlíží na historii a jednoduše říká, že lidské tělo je předurčeno především ke konzumaci jednoduchých potravin. V podstatě tedy lze říct, že v přírodě nenajdeme jiného živočicha, který by si dal kachnu spolu s knedlíkem.

Zaujal vás některý nový stravovací směr, nebo i nadále zůstanete spíše příznivci klasické stravy? Pokud vás nějaká novinka zaujala, myslete však vždy na to, že na nový způsob stravování je většinou potřeba přecházet postupně. Přece jen jde o celkem radikální zásah do vašeho těla. Proto je také vždy důležité sledovat, jak právě vaše tělo bude na takovou změnu reagovat.

strava hubnuti

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist