Podzimní večery lákají k horkým nápojům, které zahřejí! Zkuste poctivou horkou čokoládu či kořeněný punč
Podzim je obdobím, kdy se chladné večery stávají stále běžnějšími a co by mohlo být lepšího než zahřát se horkým nápojem? Zapomeňte na obyčejnou kávu a čaj (ačkoli i na ně jsme mysleli), a vyzkoušejte naše recepty na poctivou horkou čokoládu a kořeněný punč, které vás přenesou do podzimního ráje.
Poctivá horká čokoláda
Ingredience:
- 2 šálky mléka
- 100 g tmavé čokolády (s obsahem kakaa podle preference)
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Šlehačka (volitelně)
- Marshmallow (volitelně)
Postup: Na mírném ohni ohřejte mléko, ale nedovolte, aby přivedlo k varu. Přidejte strouhanou čokoládu, kakao, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Míchejte neustále, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a směs nebude hladká. Hotovou horkou čokoládu nalijte do šálků a podávejte s šlehačkou a marshmallow, pokud si přejete.
Kořeněný punč
Ingredience:
- 2 šálky jablečného džusu
- 1 šálek pomerančového džusu
- 1 hřebíček
- 3 kuličky nového koření
- 2 proužky citronové kůry
- 1 proužek pomerančové kůry
- 2 lžíce medu (nebo více podle chuti)
- 1 skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
Postup: V hrnci smíchejte jablečný džus, pomerančový džus, hřebíček, nové koření, citronovou a pomerančovou kůru, med, skořici, mletý hřebíček a mleté nové koření. Přiveďte k varu a poté snižte plamen na minimum. Nechte směs vařit přibližně 10-15 minut, aby se koření a kůry dobře propojily s džusy. Před podáváním sceďte a nalijte do šálků. Podávejte s plátkem pomeranče nebo citronu.
Horký jablečný cider
Ingredience:
- 4 šálky jablečného džusu
- 2 skořicové tyčinky
- 6 hřebíčků
- 4 kuličky nového koření
- 1/4 šálku hnědého cukru (nebo podle chuti)
- 1 jablko nakrájené na plátky
- Šlehačka (volitelně)
- Stříkance skořice (volitelně)
Postup: V hrnci smíchejte jablečný džus, skořicové tyčinky, hřebíčky, kuličky nového koření a hnědý cukr. Přiveďte směs k varu, poté snižte plamen na minimum a nechte vařit 15-20 minut. Vyndejte koření, aby zůstal jen hladký cider. Před podáváním přidejte plátky jablka a podávejte s vrcholovou šlehačkou a stříkanou skořicí, pokud si přejete.
Horká jablková káva
Ingredience:
- 2 šálky silné kávy
- 1 šálek jablečného džusu
- 1/4 šálku mléka nebo smetany
- 2 lžíce hnědého cukru (nebo podle chuti)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Šlehačka (volitelně)
Postup: Smíchejte silnou kávu, jablečný džus, mléko nebo smetanu, hnědý cukr a vanilkový extrakt v hrnci. Přivedete k varu a pak snižte plamen na minimum. Vařte směs 5-7 minut, dokud se všechny přísady dobře nepromíchají a nápoj se zahřeje. Před podáváním můžete na každý hrníček přidat šlehačku.
Horká borůvková limonáda
Ingredience:
- 2 šálky borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 1 šálek vody
- 1/2 šálku cukru
- Šťáva z 2 citronů
- 4 šálky horké vody
- Borůvkový sirup (volitelně)
- Plátek citronu nebo borůvky (pro ozdobu)
Postup: V hrnci smíchejte borůvky, vodu, cukr a citronovou šťávu. Ohřívejte směs na středním ohni a nechte vařit 10-15 minut, dokud se borůvky nerozmačkají a cukr se rozpustí. Sceďte směs, aby zůstal hladký borůvkový sirup. V každém hrníčku smíchejte 1/4 šálku borůvkového sirupu se 1 šálkem horké vody. Podávejte s plátkem citronu nebo borůvkami pro ozdobu.
Podzimní kořeněný ovocný čaj
Ingredience:
- 4 šálky vody
- 4 čajové sáčky černého nebo zeleného čaje
- 1 jablko (oloupané a nakrájené na plátky)
- 1 hruška (oloupaná a nakrájená na plátky)
- 1 hřebíček
- 2 kuličky nového koření
- 1 skořice (cca 2-3 palce)
- Plátek pomeranče (volitelně)
- Med nebo cukr (na dochucení)
Postup: V hrnci přivedete vodu k varu. Přidejte jablka, hrušky, hřebíček, kuličky nového koření a skořici. Vařte směs 10-15 minut, aby se ovoce a koření dobře promísily s vodou. Přidejte čajové sáčky do hrnce a nechte louhovat podle pokynů na obalu čaje (obvykle 3-5 minut). Odstraňte čajové sáčky a přidejte med nebo cukr podle své chuti. Podávejte horký s plátkem pomeranče pro ozdobu, pokud si přejete.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.