Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Podzimní večery lákají k horkým nápojům, které zahřejí! Zkuste poctivou horkou čokoládu či kořeněný punč

Lis 2303 Autor: Claudie Kornelová

Podzim je obdobím, kdy se chladné večery stávají stále běžnějšími a co by mohlo být lepšího než zahřát se horkým nápojem? Zapomeňte na obyčejnou kávu a čaj (ačkoli i na ně jsme mysleli), a vyzkoušejte naše recepty na poctivou horkou čokoládu a kořeněný punč, které vás přenesou do podzimního ráje.

nápoj

Který horký nápoj je váš oblíbený? Zdroj foto: Pixabay.com – Jill Wellington

Poctivá horká čokoláda

Ingredience:

  • 2 šálky mléka
  • 100 g tmavé čokolády (s obsahem kakaa podle preference)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • Šlehačka (volitelně)
  • Marshmallow (volitelně)

Postup: Na mírném ohni ohřejte mléko, ale nedovolte, aby přivedlo k varu. Přidejte strouhanou čokoládu, kakao, cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Míchejte neustále, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a směs nebude hladká. Hotovou horkou čokoládu nalijte do šálků a podávejte s šlehačkou a marshmallow, pokud si přejete.

čokoláda

Poctivou horkou čokoládu ocení hlavně děti. Zdroj foto: Pixabay.com – Blandine JOANNIC

Kořeněný punč

Ingredience:

  • 2 šálky jablečného džusu
  • 1 šálek pomerančového džusu
  • 1 hřebíček
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 proužky citronové kůry
  • 1 proužek pomerančové kůry
  • 2 lžíce medu (nebo více podle chuti)
  • 1 skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření

Postup: V hrnci smíchejte jablečný džus, pomerančový džus, hřebíček, nové koření, citronovou a pomerančovou kůru, med, skořici, mletý hřebíček a mleté nové koření. Přiveďte k varu a poté snižte plamen na minimum. Nechte směs vařit přibližně 10-15 minut, aby se koření a kůry dobře propojily s džusy. Před podáváním sceďte a nalijte do šálků. Podávejte s plátkem pomeranče nebo citronu.

Horký jablečný cider

Ingredience:

  • 4 šálky jablečného džusu
  • 2 skořicové tyčinky
  • 6 hřebíčků
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/4 šálku hnědého cukru (nebo podle chuti)
  • 1 jablko nakrájené na plátky
  • Šlehačka (volitelně)
  • Stříkance skořice (volitelně)

Postup: V hrnci smíchejte jablečný džus, skořicové tyčinky, hřebíčky, kuličky nového koření a hnědý cukr. Přiveďte směs k varu, poté snižte plamen na minimum a nechte vařit 15-20 minut. Vyndejte koření, aby zůstal jen hladký cider. Před podáváním přidejte plátky jablka a podávejte s vrcholovou šlehačkou a stříkanou skořicí, pokud si přejete.

cider

Kdo by nemiloval jablečný cider. Zdroj foto: Pixabay.com – Bernadette Wurzinger

Horká jablková káva

Ingredience:

  • 2 šálky silné kávy
  • 1 šálek jablečného džusu
  • 1/4 šálku mléka nebo smetany
  • 2 lžíce hnědého cukru (nebo podle chuti)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • Šlehačka (volitelně)

Postup: Smíchejte silnou kávu, jablečný džus, mléko nebo smetanu, hnědý cukr a vanilkový extrakt v hrnci. Přivedete k varu a pak snižte plamen na minimum. Vařte směs 5-7 minut, dokud se všechny přísady dobře nepromíchají a nápoj se zahřeje. Před podáváním můžete na každý hrníček přidat šlehačku.

Horká borůvková limonáda

Ingredience:

  • 2 šálky borůvek (čerstvých nebo mražených)
  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku cukru
  • Šťáva z 2 citronů
  • 4 šálky horké vody
  • Borůvkový sirup (volitelně)
  • Plátek citronu nebo borůvky (pro ozdobu)

Postup: V hrnci smíchejte borůvky, vodu, cukr a citronovou šťávu. Ohřívejte směs na středním ohni a nechte vařit 10-15 minut, dokud se borůvky nerozmačkají a cukr se rozpustí. Sceďte směs, aby zůstal hladký borůvkový sirup. V každém hrníčku smíchejte 1/4 šálku borůvkového sirupu se 1 šálkem horké vody. Podávejte s plátkem citronu nebo borůvkami pro ozdobu.

borůvky

Horká borůvková limonáda chutná úžasně. Zdroj foto: Pixabay.com – tove erbs

Podzimní kořeněný ovocný čaj

Ingredience:

  • 4 šálky vody
  • 4 čajové sáčky černého nebo zeleného čaje
  • 1 jablko (oloupané a nakrájené na plátky)
  • 1 hruška (oloupaná a nakrájená na plátky)
  • 1 hřebíček
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 skořice (cca 2-3 palce)
  • Plátek pomeranče (volitelně)
  • Med nebo cukr (na dochucení)

Postup: V hrnci přivedete vodu k varu. Přidejte jablka, hrušky, hřebíček, kuličky nového koření a skořici. Vařte směs 10-15 minut, aby se ovoce a koření dobře promísily s vodou. Přidejte čajové sáčky do hrnce a nechte louhovat podle pokynů na obalu čaje (obvykle 3-5 minut). Odstraňte čajové sáčky a přidejte med nebo cukr podle své chuti. Podávejte horký s plátkem pomeranče pro ozdobu, pokud si přejete.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2024>>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
události
TOPlist