Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Podpořte imunitu medem

Srp 1217 Autor: Redakce

medMed je zahuštěný nektar z květů, který má nezaměnitelně sladkou chuť. Pokud si myslíte, že každý med je stejný, jste na omylu. Jeho chuť, ale i barva a složení závisí na prostředí, kde včelstvo sbírá nektar z květů. Hlavními parametry je tedy lokalita, chcete-li složení květeny, ale dokonce také období, ve kterém byly včely nejaktivnější. Už naše babičky užívaly med pro hojení ran. V dnešní době se jeho sláva opět vrací.

Jak je možné, že se med nekazí?

Pokud jste našli ve spíži starou sklenici medu, asi budete překvapeni, že není zkažený. Důvodem je jeho nízké pH, které likviduje všechny bakterie. Dalším faktorem je vázaná voda, to znamená, že se k ní bakterie nedostanou a nemají tak vhodné podmínky pro život. Jedinou vadou na kráse starého medu může být jeho zcukernatění, tedy ztvrdnutí. Jde ale jen o kosmetickou vadu a lze odstranit mírným prohřátím celé sklenice ve vodní lázni. Včelaři se přirozené krystalizaci brání napastováním medu, tedy jeho vyšleháním. Má pak světlejší barvu, chuť je ale naprosto shodná jako u medů tekutých či zcukernatělých.

Rozdělení medů

Jak již bylo řečeno, druhů medů je nespočet. Vždy si najděte spolehlivého dodavatele, od kterého vám med bude především chutnat. Základní dělení medu je na luční (květový) a lesní (medovicový). Medovicový med nevzniká sběrem nektaru na lesních kvetoucích rostlinách, ale sběrem sladké šťávy, kterou vystřikuje savý hmyz, který nabodává mízní pletiva rostlin. Sladkou šťávu pak sbírají včely.

Další dělení je prosté, na med jednodruhový a vícedruhový. Jednodruhový med je mnohem vzácnější, má charakteristickou chuť a včelař ho musí stáčet velmi krátce po snůžce.

Imunita a med

Co to je imunita? V podstatě jde o soubor procesů, které nás chrání před infekcemi, bakteriemi a dalšími škodlivými vlivy. Pokud máme poruchu imunity, příčinou bývají alergické reakce nebo třeba celoroční rýma, kašel a chřipkové stavy. Naší imunitu ovlivňuje životní prostředí, styl, ale také stres v zaměstnání nebo ve škole. Podpořit ji můžeme různými preparáty, velmi blahodárně na náš organizmus působí med.

Mnoho mých kamarádek doma vůbec nemá bílý cukr. Do sladkého těsta, čaje i kávy používají jen a pouze med nebo třtinový cukr. Odborníci také nedají na med dopustit. Jde totiž o zcela přírodní sladidlo s velmi zdravým včelím nektarem, vitamíny a minerály z pylu a podobně. Med je navíc mnohem lépe stravitelný než klasický rafinovaný bělený řepný cukr.

A nyní se dostáváme k samotné otázce imunity. Med obsahuje glukany, které imunitu přímo podporují. Také v medu obsažené železo je pro náš organizmus doslova nepostradatelné. Asi namítnete, že je ho v železu jen malé množství. Za to je ale ve formě, které je pro tělo nejlépe využitelné. Ostatně biodostupnost příznivých látek je pro med charakteristická.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist