Plněné bramborové knedlíky
Právě nyní, kdy nové brambory teprve dozrávají, musíme spotřebovat brambory loňské. Nehodí se na pečení, smažené hranolky a podobně. Bramborové knedlíky ale z nových brambor neuděláte tak, aby krásně držely při sobě. Udělejte je ze starých brambor, máte jednu z posledních šancí. Bramborové knedlíky lze plnit na sladko (švestkami) a sypat mákem nebo osmaženou strouhankou. Bezkonkurenční jsou ale plněné uzeným masem. Právě na ně vám přinášíme dnešní recept.
¾ kg vařených brambor
2 vejce
1 lžičku soli (nebo podle chuti)
¼ kg hrubé mouky
¼ kg prorostlejšího uzeného masa
1 velkou cibuli
olej na smažení
Postup:
Den předem si uvaříme brambory. Můžeme ve slupce. Pokud je škaredá a rosou z ní klíčky, brambory raději oloupejte. Předem si rovněž můžete nachystat náplň. Ta může být ze škvarků, mletého masa, ale klasikou je z uzenin či uzeného. To povaříme a nakrájíme na malé kostičky.
Druhý den brambory nastrouhejte najemno, přidáme mouku, sůl, a 2 celá vejce. Na pomoučeném vále zpracujeme v tužší těsto, které necháme odležet ve válečku. Ten rozřízneme na stejné díly, do každé mini placky dáme lžíci náplně a v pomoučněných dlaních zabalíme do koule. Knedlíky vhazujeme do velkého hrnce s vroucí trochu osolenou vodou, do které jsme přidali lžíci oleje. Vaříme podle velikosti knedlíků asi 10 – 12 minut. Jeden knedlík zkuste a případně vařte déle. Plněné bramborové knedlíky podáváme se zelím, špenátem nebo sypané osmaženou cibulkou.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.