Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Opravdu mohou meruňková jádra být zdraví prospěšná?

Lis 1313 Autor: Redakce

merunkova jadraKolují nejrůznější zvěsti o jedovatosti meruňkových jader. Při nadměrné konzumaci sice mohou být nebezpečná, stejně jako třeba mandle, na druhou stranu ale obsahují vitamin B17 neboli laetril, který je zdraví prospěšný a pozitivně působí na imunitní systém a působí jako prevence nebo alternativní léčba nádorových onemocnění. Mimoto jsou meruňková jádra i bohatým zdrojem hořčíku.

Co je vitamin B17?

Pod obchodním názvem vitamin B17 se skrývá látka zvaná laetril. V laetrilu se nachází také molekuly amygdalinu, který se nachází v mnoha jedlých rostlinách, zejména v jádrech meruněk a hořkých mandlí. Můžeme ho však najít i v jádrech, tedy jablek, hrušek, švestek, třešní i pomerančů a třeba také v ostružinách, malinách, dokonce i v luštěninách, některých obilninách nebo makadamových ořechách.

Amygdalin se skládá ze čtyř složek. Dvě z nich spadají do glukózové skupiny, další jsou benzadehyd a kyanid. Nutno je ale říci, že kyanid, který se zde nachází je stabilně vázaný v atomovém spojení, na rozdíl od kyanidu obsaženém v cyankali, kde se nachází ve volné iontové vazbě a je uvolňován již při rozpouštění ve vodě, čímž se stává prudce jedovatým. Vázaný kyanid se nachází v mnoha potravinách a je součástí i například vitaminu B12.

Účinky vitaminu B17

Některé studie pozitivní účinky tohoto vitaminu odmítají, pravdou ale je, že existuje mnoho kladných výsledků při alternativní léčbě rakoviny. Zdraví prospěšné účinky byly nejprve pozorovány v himalájském království Hunza, kde se lidé těšili z dlouhověkosti a pevného zdraví a dožívají se často i více než sta let. Zástupci světa lékařů, kteří navštívili tuto oblast, si povšimli stravy bohaté na meruňková jádra a po dalším zkoumání se zjistilo, že vitamin B17 v přírodní podobě může mít na svědomí absenci rakoviny a jiných civilizačních onemocnění u  Hunzů.

Zdravé buňky obsahují enzym rhodanázu, který při kontaktu s kyanidem má schopnost ho zneutralizovat. Naopak rakovinné buňky mají velkou spotřebu cukru, takže vychytávají z oběhu vitamin B17 s obsahem beta-glukosidázy. Buňka ho nasaje, vybere si z ní cukr a zůstane v ní jedovatý kyanovodík, takže rakovinnou buňku otráví.

Jakou formou lze vitamin B17 konzumovat?

leky doplnky stravyPřísun vitaminu B17 si můžeme zajistit, jak konzumací meruňkových jader, tak potravinových doplňků. Meruňková jádra musí být hořká, v těch sladkých není skoro žádný obsah daného vitaminu. Běžně je zakoupíme v obchodech se zdravou stravou. Neskladujeme je v horku ani vlhku, to by ztratila svoje zdraví prospěšné látky. Můžou se konzumovat i jako prevence, i v době rakoviny. Od toho se odvíjí i dávkování.

Výhodou standardizovaných potravinových doplňků je, že vitamin B17 je přesně nadávkovaný. V proslulém potravinovém doplňku B17 APRICARC se mino vitaminu B17 nachází i hlíva ústřičná, houba reishi, která snižuje cholesterol, rakytník řešetlákový a meruňkový olej.

Samozřejmě se může vyskytnout i alergie nebo nesnášenlivost na meruňková jádra. Projevuje se nevolností a závratí, v tom případě snížíme dávkování tak, aby nám nedělalo těžkosti.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist