Odpalované těsto na věnečky
Odpalované těsto je pro mnohé, především začínající, kuchařinky strašák, podobně jako třeba svíčková. Pokud ale jednou zkusíte domácí odpalované těsto na výrobu věnečků, větrníků, banánku či slaných dobrot, nebudete chtít jinak. Odpalované těsto není nijak složité, stačí se řídit několika jednoduchými pokyny. My vám přinášíme odzkoušený recept na domácí věnečky, který se povede opravdu každému. Z tohoto množství bude asi 30 věnečků o průměru 6 cm nebo 20 menších větrníků.
Na těsto na věnečky budete potřebovat
250 ml vody
špetku soli
100 g tuku na pečení (Hery)
150 g hladké mouky
3 vejce velikosti L
Krém
600 ml mléka
2 vanilkové pudinky
100 g cukru moučka
150 g másla
Na polevu budete potřebovat
2 lžíce horkého mléka
1 lžíci rumu
150 g cukru moučka
Postup: Osolenou vodu dáme svařit s rostlinným tukem (pokud možno v hrnci s nepřilnavým povrchem). Když se tuk zcela rozpustí, stáhneme plamen a za stálého míchání po troškách přisypáváme mouku a vaříme, dokud se těsto neodlepuje od hrnce a není jakoby hladké (trvá to asi 5 minut). Těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout. Následně do něho zašleháme 3 celá vejce. Těsto je poměrně tuhé, ale s opatrností ho dáme do zdobícího sáčku.
Plech vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a tvarujeme kolečka o průměru asi 6 cm. Věnečky trochu nabydou, proto je nedávejte hned vedle sebe (rozestupy asi 2 cm).
Věnečky pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 20 minut (podle velikosti, nesmí být uvnitř příliš lepivé). Upečené věnečky necháme vychladnout, rozkrojíme a naplníme krémem.
Příprava krému je snad ještě jednodušší než samotná výroba věnečků. Z mléka a práškových pudinků uvaříme neslazený pudink. Máslo o pokojové teplotě vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání po částech přidáváme zcela vychladlý pudink. Dostaneme hutnější, na chuť nezapomenutelný krém, kterým pomocí cukrářského sáčku plníme rozkrojené věnečky.
Na věnečky má správně přijít ještě cukrová poleva. Mnoho lidí se ale kloní k názoru, že je stačí pocukrovat. Pokud chceme polevou věnečky přece jen přelít, nachystáme si jí následovně. V mikrovlnné troubě ohřejeme malé množství mléka. Cukr, rum a horké mléko třeme do hladka (asi 10 minut).
Fotopostup:
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.