Nezapomínejte v jídelníčku na červenou řepu
Červená řepa je velmi zdravá zelenina, kterou seženeme v čerstvé podobě po celou zimu. Už tedy zdaleka nejsme odkázáni na zavařování ve sladkokyselém nálevu. Řepa má charakteristickou chuť, kterou jedni zbožňují, druzí nenávidí. Kdo ji má rád ale jistě ví, že si pochutnává na velmi zdravé plodině, kterou pro své blahodárné účinky používali již staří Římané.
Červená řepa obsahuje krom vlákniny také mnoho vitamínů a minerálů, podporuje imunitu a přispívá k celkové regeneraci buněk. Řepu můžete použít nastrouhanou do pomazánek, salátů a podobně. Nás na jednom vánočním večírku zaujala červená řepa pečená. Ta oslovila i jedince, kteří si znechutili červenou řepu již od předškolního věku.
Pečená červená řepa
Budete potřebovat 4 malé bulvy řepy, oloupané a rozpůlené. Ty dáte vařit do osolené vody. Do vody přidáte ještě lžíci cukru a dvě lžíce octa.
Až je řepa skoro měkká (asi po 30ti minutách) ji vejmete a dáte do menšího pekáčku, osolíte, opepříte a přidáte bylinky podle chuti. Výborný je rozmarýn. Pečeme asi 20 minut. Podáváme studenou, k masu nebo jen tak. Je to výborná, zdravá a nevšedně upravená pochoutka.
Náš tip: Při pečení můžete přidat i stroužky česneku a nahrubo nasekanou cibuli. Zkuste také předvařené brambory.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.