Neodolatelný makovo-tvarohový koláč
Bez nadsázky jeden z nejlepších dezertů. Ochutnali jsme na jedné párty a nemohli jsme jinak, než si říci o recept. Tady je! V máku je navíc spousta blahodárných látek a tvaroh zase doplní tolik potřebné bílkoviny.
Na korpus budete potřebovat
- 400 g hladké mouky
- 180 g krupicového cukru
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 180 g másla
- 2-5 lžic mléka
Na náplň budete potřebovat
- 750 g tvarohu (nejlépe tučného)
- 3 vejce
- 200 g mletého máku
- 150 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 100 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
Dortovou formu (26 cm) vymažte a vysypte hrubou moukou (nebo spodek vyložte pečícím papírem). Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a přidejte na kostky nakrájené máslo. Rukou z těchto surovin udělejte žmolenku. Třetinu žmolenky odeberte a do zbytku přidejte 2 lžíce mléka a promíchejte. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte další mléko). Těsto opatrně vmačkejte na dno a boky formy a dejte na chvíli odpočinout do lednice (bude stačit 15-30 minut). Mezi tím si předehřejte troubu na 180 stupňů a nachystejte náplň.
Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte tvaroh, mléko a pudink. Nakonec opatrně vmíchejte mák.
Hmotu navršte na těsto a posypte zbytkem žmolenky. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 55 minut, dokud nebude koláč krásně zlatavý.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.