Není vločka jako vločka!
Ne nebojte se, zima se sice blíží, ale ještě nemáme na mysli ty vločky sněhové. Máme na mysli vločky ovesné, které jsou bohaté na vlákninu a jsou vysokým zdrojem energie, hořčíku, vápníku, zinku, draslíku a dalších vitamínů a minerálů. Vločky byly v posledních letech na ústupu, ale nyní opět nacházejí své místo v mnoha jídelníčcích.
Chcete-li se lépe cítit, popřípadě redukovat svou váhu určitě se bez nich neobejdete
A zde přichází to: Není vločka jako vločka. Každá prochází jiným zpracováním, z jiné plodiny a má také jinou nutriční hodnotu.
Klasická ovesná vločka se vyrábí z ovsa pluchatého (plucha je to, co obaluje zrno), který se dále čistí a loupe. Oves bezpluchý se zpracuje takřka hned, má však jiné nutriční hodnoty a tolik se nevyužívá.
Nemusíme si však dopřávat stále stejné nejčastěji snídaně a svačiny
I s vločkami se dá čarovat v kuchyni. Zkuste proto občas pozměnit ovesné vločky například za vločky ječné, žitné, nebo třeba pšeničné.
Nejčastěji bezesporu známe vločky namočené v mléce. Zkuste ale mléko vyměnit třeba za bílý jogurt, přidejte oříšky, ovoce, med, či kokos a dostanete bezesporu chutné jídlo, plné pro tělo důležitých látek s minimem tuků a kalorií avšak s maximem energie.
Pokud jste ve snaze přimět rodinu okusit tuto pochoutku neuspěli, zamíchejte jim ji do jídla a ještě vás pochválí. Vločky přidají chuti také třeba karbanátkům, dají se z nich upéct výborné sušenky, zahustíte polévku i přidáte do pečiva. Strýček google, nebo kuchařka vám pomohou a poradí s vaší oblíbenou variantou.
Bezlepkové? Žádný problém!
Jste-li nucen konzumovat bezlepkovou stravu, a tyto vločky jsou pro vás problémem, neklesejte na mysli a zkuste zařadit do svého jídelníčku vločky bezlepkové, které najdete pravděpodobně v každém obchodě se zdravou výživou. Jedná se například o vločky jáhlové, kukuřičné, pohankové, rýžové, quinoové, amarantové, nebo teffové.
Tak se nebojte experimentovat a nechte tomuto zdravému, rychlému pokrmu místo ve svém jídelníčku, vaše tělo vám bude vděčné.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.