Nejrychlejší kynutý koláč bez kynutí
Kynut těsto je sice snadné, ale počítat musíte s určitou dobou kynutí. Ta nesmí být ani krátká, ani příliš dlouhá v závislosti na teplotě. Kdo se v tom má vyznat? Zkuste náš dokonalý kynutý koláč, který se po zpracování surovin v těsto ihned použije, a to tak, jak je, tedy bez kynutí! Těsto kyne až při pečení a je dokonalé jak na zpracování, tak na chuť a strukturu, která je krásně nadýchaná.
Na 1 velký koláč budete potřebovat:
- 50o g hladké mouky
- 1 lžičku sušeného droždí
- 3/4 prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 150 ml oleje
- 100 ml mléka
- špetku soli
Na náplň budete potřebovat:
- 1 kg švestek
- 100 g mletého máku + 30 g moučkového cukru
- 100 g másla
Postup:
Smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte tekuté a vejce a vypracujte hladké, pružné těsto. Můžete ručně nebo za pomoci robota. Pokud je těsto příliš řídké a lepí se, přidejte malinko mouky. Naopak pokud je příliš tuhé, přidejte pár lžic mléka.
Z těsta udělejte bochánek, který rozválíte na pečícím papíru. Velmi vhodné je okraje trochu zahrnout, aby nám nevytékala náplň. My jsme použili švestky a mák s moučkovým cukrem. Celý koláč pak zalijeme rozpuštěným máslem, jinak by se mák sypal.
Švestky omyjte a nechte okapat. Podélně prořízněte a zbavte se pecky. Půlky švestek rovnoměrně naskládejte na vyválené těsto.
Zasypejte makovou směsí a zalijte rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu asi 25 minut, dokud není okraj krásně světle hnědý.
Náš tip: Požít můžete ale jakékoliv ovoce a místo máku pak použít žmolenku. Vhodné jsou meruňky broskve, ale i borůvky nebo třeba rybíz.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.