Na co si dát pozor při výběru čokolády na vaření
Součástí mnoha vánočních receptů často bývají i čokolády na vaření. Jejich složení se ale markantně liší a pokud vám není jedno, co do domácího cukroví dáváte, přečtěte si několik našich dnešních tipů, podle čeho čokoládu vybírat. Polevy, náplně i mlsání jen tak bude pak o mnoho chutnější, zdravější a bez náhražek. Všeobecně totiž platí, že pokud na obalu není název „čokoláda“, ale čokoládová pochoutka, poleva a podobně, nejedná se o čokoládu, ale její náhražku s malým obsahem kakaa a naopak vysokým podílem ztužených tuků.
Čokoládou na vaření můžeme nazývat jakoukoliv hořkou čokoládu
Z jakékoliv hořké čokolády lze připravit polevu a další dobroty. Obsah kakaa musí být minimálně 35 % s tím, že zde platí čím více, tím lépe. Ne každý má ale vysokoprocentní čokolády rád. Dobrým kompromisem jsou hořké čokolády s obsahem kakaa 50-60 %.
Pravá hořká čokoláda obsahuje jen a pouze tuky z kakaových bobů (kakaové máslo), tedy kakaové máslo. Pokud ve složení najdete i jiné tuky a oleje (jako je palmový a další), takové čokoládě se obloukem vyhněte.
Další složkou je cukr nebo jiná sladidla. Sladidla ale v čokoládě nemají co dělat (pokud se nejedná o DIA verzi). Sladidla totiž mají zástupnou roli cukru a pro výrobce jde o levnější variantu. Pokud se stejně jako my umělým sladidlům vyhýbáte, neváhejte opět číst etiketu se složením.
Další složkou je ve valné většině také emulgátor. Ten vylepšuje celkovou texturu, ale i trvanlivost čokolády. Právě emulgátory zapříčiní, že lze tvořit velmi tenké polevy. Většinou se jedná o přírodní sójový lecitin nebo syntetický polyglycerolpolyricinoleát, který je znám pod označením E476 a vyrábí se z mastných kyselin a glycerínu.
Věděli jste, že…
- údaj o obsahu kakaové sušiny, stejně jako podíl rostlinných tuků a forma sladidla jsou na obalu ze zákona povinné?
- je lepší kupovat větší ekonomická balení. Pak se i s kvalitní čokoládou dostanete na rozumnou cenu a při vhodném skladování se vám určitě nezkazí.
- pokud chcete čokoládu jako dárek pod stromeček, neměly by vaše kroky vést do běžného supermarketu, ale do čokoládovny či specializovaných obchodů.
- kvalitní čokolády mají na obalu krom povinného složení také informaci o geografickém původu kakaových bobů nebo způsobu jejich pěstování. Vyhledávané jsou boby z ekologického zemědělství nebo v rámci tzv. fair trade. Právě původ kakaových bobů dává čokoládě nezaměnitelnou chuť. Je to podobné jako s kávou. Opravdoví znalci preferují čokolády z bobů z oblíbené oblasti.
- lepší čokolády obsahují místo cukru (nebo dokonce sladidel!) třtinový cukr.
- dobré čokolády s příchutí obsahují pravou vanilku (ne umělý vanilin!), karamel a podobně. Naopak v jejich složení nenajdete sušenou syrovátku, aromata, dochucovadla, É-čka.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.