MINISERIÁL RAW CUKROVÍ – Díl 6. Mozartovy koule
Kdo by tyto pralinky, jejichž původní recept se dochoval až z 19.století nemiloval, že? Dají se koupit v obchodě, připravit doma. Letos jsou ale v kurzu také pralinky v raw kvalitě, které jsou plné zdravých surovin a přislazené jen agávovým sirupem. Postup je sice o něco málo složitější než v předchozích receptech na cukrawí, ale výsledek rozhodně stojí za to! Navíc díky pistáciím obsahují tyto kuličky chlorofyl, bílkoviny, vápník, železo, měď a vitamín A.
Na asi 30 kuliček budete potřebovat
1 hrnek mandlí
½ hrnku nepražených nesolených pistácií
1 lžičku strouhané bio pomerančové kůry
4 lžíce agávového sirupu
špetku himalájské soli
Postup:
Den až 2 předem namočíme mandle, asi 2 hodiny předem pistácie.
Raw marcipán
Ten je samozřejmě základem koulí. ¾ hrnku mandlí oloupeme a rozmixujeme se špetkou soli, polovinou strouhané pomerančové kůry a 2 lžícemi sirupu z agáve na pevnější hmotu.
Vytvarujeme kouli, kterou dáme odpočinout zabalenou v potravinářské folii do lednice.
Pistáciová hmota
Rozmixujeme zbylé mandle (ty už mohou být se slupkou) s pistáciemi, zbylou pomerančovou kůrou a sirupem z agáve (2 lžíce) na pevnější hmotu. Těsto ručně pořádně propracujeme a vytvarujeme kouli, kterou dáme odpočinout do lednice.
Připravíme si misku s vodou a pokud by se hmota lepila, mírně si namočíme ruce. Z marcipánové hmoty vytvarujeme malou kuličku. Z pistáciové hmoty vytvarujeme placku, kterou marcipánovou kuličku obalíme.
Koule pak obalíme v raw kakau nebo dáme vychladit a následně máčíme v raw čokoládě. Recept na ni najdete zde.
Komentáře k článku
Jana 4.1.2016 (21:15)
Dobrý večer, zajímalo by mě, jak dlouho cukroví vydrží, když se ingredience namáčí ve vodě a následně nesuší. Nezačnou kvasit? Děkuji
Redakce 6.1.2016 (19:36)
Dobrý den. Nám nikdy v lednici déle než 3 dny koule nevydžely, protože jsme je snědli 🙂 Podle instrukcí ale mají vydržet bez problémů týden. Mějte ale na paměti, že raw je v prvé řadě o čerstvosti 🙂