Miniseriál cukroví: Nejlepší linecké
Málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez křehké cukroví z lineckého těsta. Pokud máte linecké rádi, rovnou zadělejte těsto z dvojité dávky, protože stejně budete přidělávat, mizí astronomickou rychlostí. Osvědčený recept je od naší babičky a je nepřekonatelný. S těstem se krásně pracuje, a to je krom dokonalé chuti také velké plus. Receptů jsme zkusili spoustu, ale tento je nejlepší.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 350 g másla pokojové teploty
- 5 balíčků vanilkového pudinku
- 200 g cukru moučka + na pocukrování (není nutné)
- 3 vejce vel M
- 1 lžičku prášku do pečiva
Postup:
Do hnětací mísy dáme všechny suroviny krom mouky a necháme dobře spojit. Pak pomalu přisypáváme mouku a dobře propacujeme. Těsto vyjmeme z mísy, uděláme z něho váleček, obalíme do potravinářské folie a necháme minimálně 2 hodiny odpočívat v lednici, lépe ale přes noc.
Po vyjmutí z chladničky těsto znovu na vále propracujeme v ruce, aby změklo. Vál podsypeme velmi malým množství hladké mouky a těsto vyválíme na sílu 3 mm. Vykrajujeme tvary, které preferujeme, do poloviny uděláme malým tvořítkem otvor. Vypíchnuté tvary dáváme rovnou na plech s pečicím papírem s rozestupy asi 0,5 cm (těsto příliš nenabude).
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C podle velikosti a výšky těsta zhruba 8 – 10 minut, dokud těsto nedostane světle zlatavou barvu.
Naše tipy:
- Když vyndáme plech z trouby a může cukroví ještě lehce dojít přímo na plechu. Pokud se nám zdá naopak více pečené, ihned ho z plechu stáhneme na pečícím papíru nejlépe na chladnou podlahu a za chvíli přemístíme na jiné místo, které ještě chladí.
- Pokud máte rádi cukroví ještě pocukrovat moučkovým cukrem, pocukrujte před slepováním linecká kolečka s otvorem, aby cukr nebyl i na červené marmeládě.
Cukroví necháme zcela vychladnout, klidně i rozležet 1-3 dny a následně slepujeme. Vhodná marmeláda na slepování je nejlepší pikantnější rybízová, aroniová nebo višňová.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.