Cukroví: Jádrové rohlíčky
Jádrovka (název je odvozen od ořechových jader, která jsou hlavní surovinou korpusu) je oblíbený zákusek mého manžela. Recept je naprosto bez chyby, odzkoušený, ověřený, milovaný a není třeba zkoušet nějaké inovace. Mám ráda recepty, kde najdete i váhu vajec. To jsem se naučila u domácích věnečků, které se ne a ne povést, až jsem narazila na recept, kde se váží i vejce. Další výhodou je, že nebudete špinit cukrářský pytlík. Těsto je krásně hutné a poněkud lepkavé, takže stačí v rukách vytvarovat oválek, který pak už jen prsty rozplácnete na pečící papír. Jednodušší už to být nemůže, tak neváhejte zapojit i malé děti. Patlat těsto je bude bavit a tvar se navíc zakryje krémem, takže případné nedostatky nejsou na škodu.
Na korpusy budete potřebovat:
- 100 g třtinového cukru
- 100 g bílků
- 100 g hrubě mletých ořechů
- 200 g mandlové mouky
Na krém budete potřebovat:
- 300 ml mléka
- 1 balíček karamelového pudinku
- 1 lžíce kakaa
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 změklé máslo
Postup:
Ze všech surovin na těsto vymíchejte tuhou lepivou hmotu.
Lžičkou odeberte malé množství a v dlaních udělejte váleček.
Ten pak prstem rozplácněte na pečícím papíru. Až budete mít zpracované všechno těsto, pečte dozlatova v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Korpusy můžete nechat odležet 3 dny nebo hned zdobit.
Příprava krému je velmi jednoduchá. Podle návodu uvaříme karamelový pudink, ale pozor, použijeme pouze 300 ml mléka. Za občasného míchání ho necháme zcela vychladnout. Mezi tím vyšleháme máslo o pokojové teplotě s cukrem, následně přišleháváme kakao, pudink a nakonec žloutek. Krémem naplníme cukrářský sáček a stříkáme na odleželé korpusy.
Náš tip: Z cukrárny jistě znáte jádrovky ještě namočené v čokoládě. Pokud vám tam chybí, neváhejte cukroví dát na chvíli do mrazáku a pak krém namáčet v oblíbené čokoládové polevě.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.