Milovaný i nenáviděný bešamel
Bešamel je naprostá klasika, kterou se otevírají dveře k mnoha dalším pokrmům. Sám o sobě je poněkud mdlý, a pokud nejste zrovna mistrem v jeho přípravě, není zrovna jednoduché vyrobit ho bez hrudek, nepřipálený, dobře ochucený a podobně. Příprava bešamelu tedy skrývá mnoho úskalí. Ani tak ale neváhejte a do jeho výroby se pusťte. Výsledek bude stát zcela jistě za to. Bešamelem přelijte bílá masa nebo dušenou zeleninku. Pak vás za oběd pochválí i zarputilí nepříznivci zdravé výživy.
Pokud máte strach, že bešamel dokonale nevymícháte, vezměte si na pomoc tyčový mixér. S jeho pomocí vykouzlí sametově hladký bešamel i naprostý začátečník. Po dochucovadlech sáhněte hned, jak opraženou mouku zalijete mlékem. Jen tak se stihnou všechny chuti skloubit.
50g másla
50g hladké mouky
asi ½ litru polotučného mléka
sůl, bílý pepř, bobkový list, muškátový oříšek
Postup: Použijte pokud možno hrnec s nepřilnavým povrchem. V něm rozpusťte máslo a za stálého míchání na něm osmahněte mouku. Asi po minutě směs zalijte mlékem (pokud by byl bešamel příliš hustá, přidejte mléka trochu více) a ihned přidejte asi ¼ lžičky soli, špetku bílého pepře (nikdy nepoužívejte pepř černý, který by byl na tuto recepturu příliš agresivní), 2 bobkové listy a špetku čerstvě mletého muškátového oříšku.
Za stálého míchání provařte asi po dobu 10 min. Bešamel by měl krásně zhoustnou asi do konzistence mírně hustší omáčky. Pokud jsou v bešamelu hrudky mouky, použijte tyčový mixér a poslední minutu před dovařením můžete přidat ingredience dle vlastního výběru. K masům použijte bešamel, do kterého nasekáte čerstvé zelené bylinky, jako je hladká petrželka, kopr, bazalka a podobně. Nic nezkazíte také kvalitním sýrem, třeba čedarem nebo na sádle a cibulce osmahnutými liškami či jinými houbami.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.