Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Máslo Ghí

Led 1431 Autor: Renata Petříčková

masloPod tajemným máslem „ghí“ (či ghee), které se stává poslední dobou opravdovým hitem a údajně všelékem, se skrývá obyčejné přepuštěné máslo z kravského mléka. Co mu ovšem dodává punc zázraku, je jeho spojení s ajurvédskou medicínou. Je přepuštěné máslo opravdu takovým elixírem, nebo je to jen prastará kulinářsky vyšperkovaná potravina, která se stává dobrým obchodním artiklem?

Přepouštění másla znaly už naše babičky

Byl to jediný způsob, jak máslo dlouhodobě uchovat. Až do 17. století se máslo běžně přepouštělo, protože takto upravené nepodléhalo zkáze ani v relativně teplém prostředí. Jeho chuť je však jiná než u čerstvého másla, které se tehdy uchovávalo v kameninových nádobách naplněných chladnou vodou. To bylo to pravé máslo na chleba, protože má jemně hrudkovitou strukturu. Přepuštěné máslo vydrželo až 6 měsíců při pokojové teplotě, ne však na slunci, a to se používalo k vaření. Má vyšší tepelný bod a tak se hodí pro smažení, nepřepaluje se. Takové telecí řízky na přepuštěném másle jsou delikatesní pochoutkou. Kulinářští mistři jím zase vylepšují jemné omáčky.

V ajurvédské medicíně existuje i sto let staré ghí, ale to už je opravdová vzácnost a rarita.

maslo ghiPřepouštění je naprosto jednoduché. Stačí na vodní lázni pomalu rozpouštět máslo, ohřívat ho, sbírat z něj pěnu až do doby, než vznikne čirá jasná tekutina žluté barvy. Je to vlastně proces, při kterém z hmoty odpařujeme poslední zbytky tekutiny, trvá to zhruba dvacet až třicet minut. Toto máslo se potom nalívá do skleničky a nechá ztuhnout. Odebíráme ho čistou lžící, aby se do hmoty nezanesly nežádoucí plísně a bakterie a používáme, jak uvidíte dále, nejen vnitřně, ale najde skvělé místo i v kosmetice.

Musí být čisťounké…

Přepouštěné máslo tvoří na dně kal, pevné částečky. Pokud chcete máslo ihned spotřebovat, můžete ho do sklenic nalít i s kalem, máslo pak vydrží kratší čas a je určeno k rychlejší spotřebě cca do měsíce.  Kal obsahuje bílkoviny a výrobek se tak může snadněji zkazit. 

Ale chce-li ho uchovávat delší dobu, sbírejte po částech čiré máslo do sklenic a kal, který zůstává na dně, spotřebujte jinak. Máslo lze do sklenic také scedit přes plátýnko nebo jemné sítko. Uchovejte ho na suchém místě, jestliže se ghí zkazí a žlukne, pak je to spíše než kvůli vysoké teplotě, kvůli vzdušné vlhkosti.

A co v něm tedy je?

maslo snidanePřepouštění je šetrnou metodou úpravy tuku a při jeho zpracování nedochází ke vzniku jakýchkoliv nežádoucích sloučenin, obsahuje především nasycené mastné kyseliny, u kterých studie prokázaly, že mají pozitivní vliv na LDL cholesterol. Obsahuje velké množství fenolických antioxidantů, které chrání buňky před poškozováním a svým účinkem omlazuje organismus, zlepšuje v našem těle kvalitu vstřebávání živin a to se nám odrazí nejen na pocitu zdraví, trávení a ve zlepšení chronických onemocnění, ale třeba i v kvalitnějším růstu vlasů a nehtů. Přepuštěné máslo dále obsahuje kyselinu máselnou (ta má mimo jiné i protivirové účinky), vitamíny A, E, niacin, železo, sodík, draslík, vápník, fosfor a hořčík.

Léčí? Ano, podporuje pronikání bylinných výtažků do těla

V ajurvédské medicíně je ghí používáno především jako nosič informací z bylinných výtažků, které se díky spolupůsobení másla lépe v těle vstřebávají. Naopak ghí zase pomáhá odvádět z těla toxické látky, které jsou rozpustné v tuku a odvádí je ven a především působí jako lapač volných radikálů. Ochraňuje tedy před vznikem rakovinového bujení.

Jeho nepostradatelná role je ve chvíli, kdy se zotavujete z nemoci nebo jste silně unavení. Tehdy se doporučuje konzumace čistého ghí nebo (například pro děti) míchání tohoto másla s medem a kandovaným cukrem.

Hojivý balzám na pleť

maslo na pletPokud hledáte něco hebkého a dobře vstřebatelného pro svou suchou a namáhanou pokožku, pak je ghí výbornou volbou. Dokonce se doporučuje jako jemná zvláčňující kosmetika pro miminka.

Máslo ghí naneste na pokožku, nechte asi pět minut působit a zbytek jemně do pokožky vmasírujte.

Léčí i bolesti…

Maminkám se doporučuje mazat dětem bolavé ouško ghí máslem, bolest pak zmizí a zánět v uchu se zmírní. Stejně dobře působí mazání na bolesti kloubů, revma, ztuhlé klouby i svaly, bolesti hlavy a migrény.

Víte, že:

  • Přepouštění másla není jen český zvyk našich prababiček, ale používá se běžně i v Indii, Egyptě a má dlouhou historii v celé lidské civilizaci?
  • Tepelnou úpravou jsou z ghí odloučeny mléčné zbytky a tak je toto máslo vhodné i pro osoby s alergií a nesnášenlivostí na laktózu?

Máslo ghí je tedy velmi zajímavou potravinou s všestranným použitím nejen v kuchyni, ale i pro zdraví a pokožku. Vzhledem k tomu, že si ho poměrně snadno můžeme doma udělat, jedná se i o dostupný prostředek.

Nechce se vám máslo přepouštět? Kupte si ho!

ghi masloGhí má být bez hrudek. Nejkvalitnější přepuštěné máslo „ghí“ je dokonale hladké. Přítomnost hrudek značí přítomnost bílkoviny, která není v žádném případě žádoucí – takové ghí nesnese vysoké teploty a rychle žlukne. Ghí uplatníte v teplé kuchyní při vaření, smažení, pečení i dušení, také ve studené kuchyni najde uplatnění ať už na mazání pečiva či každý den lžičku pro zdraví. Nepřipaluje se, díky odstraněným bílkovinám má vysoký stupeň zápalnosti – 250°C. Je bezlepkový a vhodný pro vegetariány, vegany, děti i těhotné. Kvalitní ghí lze skladovat mimo ledničku.

Cena: 247 Kč/ 500 g
www.dnmcompany.cz

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist