Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Mandlové máslo

Bře 1513 Autor: Redakce

mandlove masloRaw food jídelníček může obohatit chuťovým luxusem i jídelníček „obyčejných“ lidí. Třeba mandlové máslo je čirou slastí, která najde své uplatnění do salátů ovocných i zeleninových i jako báječná pomazánka na křehké krekry. Nebo jako rychle dodaná energie do koktejlů či smoothie. Výroba je poněkud náročnější, ale rozhodně stojí za to.

Získáte tak hmotu voňavou, oříškovou, lehce nasládnou a schopnou se snoubit s jakoukoliv jinou chutí. Použití mandlového másla je tedy všestranné.

TIP: Mandlové či jiné semínkové máslo můžete také koupit v prodejnách zdravé výživy.

Mandle jsou totiž pecičkami, které v sobě skrývají velmi cenné látky pro lidský organismus. Obsahují kolem 50% tuku, z něhož většina patří mezi ty „zdravé“, a jsou mimořádně cenným a bohatým zdrojem hořčíku a vitamínů skupiny B. Dále v nich najdete také železo, fosfor, draslík a vápník. Dokonce se traduje, že pevné zdraví vám zaručí každodenní konzumace osmi mandlí – až tak jsou tato malá jadérka ceněna. Je to takový malé béčkové a multiminerálové semínko.

Takže směle do výroby mandlového másla. Nečekejte ale zářivé žluté máslíčko, výsledek se podobá spíše hutné oříškové pomazánce podobné arašídovému máslu.

Semena musíme nejprve namočit a opět usušit

Večer si nejprve mandle namočíme.  Tím se z nich odstraní inhibitory trávicím enzymů  – ty totiž dělají podle zastánců syrového stravování mandle nedobře stravitelnými. Ostatně všechna semena je lepší před konzumací namočit. V syrovém stavu tyto speciální látky v nich zapříčiní, že z nich nedokážeme správně využít a strávit tuky a cukry – ale pouze bílkoviny. Namáčením se semeno probudí a nastane v něm mnoho biologických procesů, které umožní člověku jeho cenné látky strávit.

Mixujeme trpělivě

Takže ráno zase namočené mandle osušíme a opět dáme do sušičky na ovoce a usušíme dosucha.  Jsou-li opět suché, vložíme je do mixéru.

Je třeba velké trpělivosti a občas přístroj vypínat, aby se nepřehřál.  Z mandlí se nejprve stane drť, která se začne slepovat do pevné hmoty, do kuličky. Tu můžeme opětovně prsty rozdrtit a znovu mixovat. To se už začne z drtě uvolňovat olej a stává se nám z mandliček máslo.  Hmota kašovité konzistence je přesně to pravé, co potřebujeme.

Máslo plníme do čistých skleniček a uchováváme v ledničce. Tam vydrží i několik týdnů.

Přidáváme do raw pomazánek, jako pojidlo do dezertů, krémů nebo různých studených omáček.  Tak to je prosím ten pravý čistý recept na „živé a syrové“ mandlové máslo.

Můžeme si s máslem trochu „pomoci“?

mandlove masloNo jistě, nebudeme mít tak čistý raw výrobek, ale i tak si vyrobíme báječnou pochoutku.  Můžeme přeskočit fázi namočení a opětovného sušení, ale pak nedostaneme tak dobře stravitelný a pro tělo využitelný výrobek. 

Lehčím podvodem můžeme ulevit našemu mixéru a přidat do mandlové drtě pojidlo ve formě například kokosového oleje. Ten má podobnou kašovitou konzistenci a velmi dobře se s mandlemi spojí. Výsledek pak bude mít lehounce kokosovou vůni a chuť.

Chceme-li opravdu jen chuťově neutrální máslo, pak použijeme kokosový olej, který je své vůně zbaven. Je běžně k dostání v drogeriích nebo prodejnách zdravé výživy.

Tato másla s přídavkem jiných tuků také uchováváme v ledničce a spotřebujeme do několika týdnů.

Přeju dobrou chuť podpořenou skvělým pocitem, že své tělo hýčkáte a oživujete ke zdraví!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2024>>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
události
TOPlist