Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Makové mléko

Zář 1416 Autor: Renata Petříčková

Rostlinná mléka jsou hit. Zapomeňte na podivné kupované sojové mléko. Udělejte si mléko makové. Je hotové všehovšudy za tři hodinky a jeho chuť je svěží a lahodná.   Je naprosto jiné než cokoliv, co koupíte v papírové krabici! Obsahuje až 10x více vápníku než klasické mléko a navíc je tento vápník pro tělo lépe vstřebatelný. Zdá se, ideální nápoj pro horké léto.

makove mlekoMák obsahuje velké množství zdraví velmi prospěšných látek, vegetariány a vitariány je ceněn zejména pro obrovský obsah vápníku a vitamínu D. Již 100 g máku plně pokryje celodenní potřebu vápníku.  Což může být klidně jedna malá sklenička hustého makového mléka. Navíc je to nápoj, který je silně ZÁSADOTVORNÝ, takže dobře vyrovnává jak překyselený žaludek, tak i celý organismus. Překyselení organismu vyvolává průmyslově zpracovaná strava, přebytek masa, bílého cukru a stres, nervozita a napětí.

TIP: Výborné také pro osoby, které trpí nesnášenlivostí mléčné laktózy a klasické mléko jim nedělá dobře.

Mák tedy může pomoci i s pocuchanými nervy a psychikou. Nejenže jeho chuť je báječně uklidňující, ale ten samý účinek má i uvnitř našeho těla.

Pokud budete pracovat s menším množstvím vody, můžete vyrobit i hustší krémovou tekutinu, kterou lze v kuchyni v některých případech i nahradit smetanu.

Rozředěné makové mléko neb mléko v poměru (250 g máku – 3 l mléka), má jemnou chuť jako svěží maková voda. V hustší tekutině (250 g máku – 500 ml mléka) cítíte delikátní hutnou vůni máku a dozvuk lehkého tuku, který obsahuje. Oba nápoje jsou úžasné vychlazené a neoslazené.makove mleko

Na dvě hodiny namočit a potom…

Mák jednoduše zalijte přiměřeným množstvím vody, aby byla semínka ponořená. Nechte zhruba 2-4 hodiny. V lednici můžete nechat mák namočený i přes noc.  Nenechávejte ho však při pokojové teplotě déle, pak se stane, že voda a semínka začnou kvasit a nápoj se stává nepříjemně kyselý. Nabobtnalá semínka v tuhle chvíli v mixéru uvolní sladké mléko.

Mixujeme a cedíme přes… PONOŽKU!

makove mlekoJe to taková vychytávka. Nemusíte shánět plátýnko, ale vezměte si k ruce jenom několik nádob a obyčejný cedník a – obyčejnou silonovou ponožku. Její okraj nakonec i hezky zaháknete za hrdlo lahve, co které budete slévat. 

Nejprve ale namočený mák rozmixujeme v mixéru s trochou čisté vody v poměru 1:1.  Po pár vteřinách se začíná objevovat bílá tekutina. Mixujeme asi jednu minutu podle výkonu mixéru a potom směs přecedíme přes obyčejné hrubší sítko.  Mléko potom prolijeme přes plátýnko nebo silonovou ponožku přímo do lahve a máme čisťounké mléko. Vychlazené chutná božsky.

Žáha po něm nepálí, ale není to nic pro alergiky

makove mlekoSamozřejmě se této dobrotě musí vyhnout alergici na mák, ale celkem bez obav mohou být ti, kteří se máku vyhýbají kvůli následnému pálení žáhy. Žáha pálí ze slupek, nikoliv z obsahu semínka. Takže mléko vám určitě neublíží. Vymačkané slupky můžete použít třeba jako náplň do buchet a koláčů nebo, děláte-li větší množství nebo často, jako součást zahradního kompostu. Je to stále příliš cenný biologický materiál, než aby skončil v odpadcích.

Z toho plyne, že je to výtečný nápoj pro horké letní dny, pro lidi v rekonvalescenci nebo pro děti. Zkuste to, stojí to za to!

TIP: Nikoliv tak vysoký, ale stále velmi znatelný obsah vápníku mají i jiné ořechy a semínka, ze kterých se dělává rostlinné mléko (lískové ořechy, vlašské ořechy, para ořechy a slunečnicová semínka).

Nedoporučuje se tepelná úprava

makove mlekoI když budete ochucovat makovým hustým mlékem nějakou omáčku nebo dip, přidávejte ho do již nevařící tekutiny a už dále nevařte. Makové mléko se při převáření sráží do drobných chuchvalců a ztrácí svou jemnou chuť.

Makové mléko ale můžete upravovat jako studené koktejly, mixovat s ovoce, ochucovat medem nebo agávovým sirupem nebo kombinovat s kávou nebo kakaem. Ovšem pořád platí, že naprosto nejvíce osvěžující je jen tak – přírodní a velice vychlazené.

V lednici se může mléko na pohled srážet a usazovat, stačí ho však jenom před nalitím opět promíchat a všechny složky zase vytvoří báječně a plně bílou tekutinu!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2019>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist