Linecké Halloweenské dýničky
Oblíbené linecké cukroví provoní celý byt vanilkou a citronem. Zbožňujeme ho na Vánoce, ale jako čajové pečivo během roku. Právě Halloweenské radovánky jsou jednou z příležitostí, kdy udělat dětem linecké těsto a nechat je, ať se na vále vyřádí. Pečivo je tak akorát sladké na nějakou pikantnější marmeládu. Ovšem děti bez váhání sáhly po oříškové pomazánce. Pak už není vhodné pečivo pocukrovat, bylo by totiž příliš sladké.
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 140 g másla
- ½ lžičky citronové šťávy
Postup:
Do hnětací mísy dáme všechny suroviny a necháme robotem dobře spojit. Těsto vyjmeme z mísy, uděláme z něho váleček, obalíme do potravinářské folie a necháme minimálně 2 hodiny odpočívat v lednici, lépe ale přes noc.
Po vyjmutí z chladničky těsto znovu na vále propracujeme v ruce, aby změklo. Vál podsypeme hladkou moukou a těsto vyválíme na sílu asi 5 mm. Vykrajujeme tematické tvary (dýně) tvary, které rovnáme rovnou na plech s pečicím papírem s rozestupy asi 0,5 cm (těsto příliš nenabude). Na jednom plechu necháme tvary bez dírky, na druhém plechu dýním uděláme otvor třeba malým tvořítkem nebo brčkem a podobně. Tvary s dírkou budou upečené malinko dřív, a proto by měly být zvlášť. Třebaže toto se nám nepovedlo, nic se tím nezkazilo.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C podle velikosti a výšky tvarů cca 8-10 minut, dokud těsto nedostane světle zlatavou barvu. Cukroví z plechu stáhneme na pečícím papíru nejlépe na chladnou podlahu a za chvíli přemístíme na jiné místo, které ještě chladí. Díky tomu se zastaví pečení okamžitě a cukroví zbytečně nezhnědne.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.