Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Kyselé zelí: jarní očistná kůra

Bře 1507 Autor: Redakce

Levné, dostupné a mimořádně účinné. Obyčejné kyselé zelí může snadno pomoci zimou zatíženému organismu se parádně probudit do čerstvého jara. Pročistí zvenčí i zevnitř, protože kyselé zelí je výtečná zázračná potravina. Věděli jste, že dokonce jeho šťáva čistí pleť? Jenomže při jeho koupi si musíme dát bedlivý pozor.

Máte-li domácí soudek, jste zcela bez starostí. To je to ideální kyselé zelí, které potřebujeme. Ostatní si budou muset buď koupit zelí čerstvé a počkat zhruba týden, než se nějaká ta doma vyrobená sklenička uleží, nebo zajít do obchodu, ale tam se velmi dobře dívat na to, co kupujeme. Pečlivě čtěte složení, některá zelí obsahují zbytečné konzervanty nebo siřičitany, jiná postrádají vitamín C i bakterie mléčného kvašení. Chemické úpravy zelí provádějí výrobci proto, aby se udržela bílá barva zelí, či zelí na pultě vydrželo i déle než 14 dní.

zeli na krouhaniChcete to zkusit doma?

Pokud jsme vás poněkud odradily, do jara času dost a vlastní kysané zelí ještě stihneme. Stačí si koupit hlávku zelí, sůl a kmín a jdeme na to. Na jeden kilogram zelí dáváme asi 15 dkg soli a kmín dle chuti.

Krok první: zelí pečlivě nakrouháme na speciálním kráječi nebo si dáme tu práci a nejemňoučko ho nakrájíme ostrým nožem.

TIP: Můžete přidat i jiné koření, třeba koprová semínka, hořčičná semínka nebo na jemné proužky pokrájenou cibuli.

Krok druhý: Poté zelí dobře prosolíme v čisté míse a zasypeme troškou kmínu.  Necháme asi dvě hodiny odležet, aby pustilo šťávu.

Krok třetí: Poté ho vařečkou dobře napěchujeme do obyčejných čistých a sterilizovaných sklenic, zatížíme malou keramickou mističkou nebo čistým kamínkem, a dobře zavíčkujeme. Až bude kvasit, unikající oxid uhličitý vytvoří přetlak a zelí tak bude dokonale izolováno od okolního prostředí. Stačí nechat týden v pokojové teplotě a pak začít ochutnávat.

Energetická bomba!

Kysané zelí je pro oslabený organismus energetickou bombou! Obsahuje vitamíny C, B, provitamín A, vitamíny D a K. Z minerálů tu najdete draslík, vápník, hořčík, zinek a také železo. Je dokonalou živou směsí enzymů, které působí na lidské buňky antioxidačně, oživují a regenerují ho.

Vyčistí nám trávení

V první řadě, a to jsme jistě už vyzkoušeli všichni na vlastní kůži, konzumace většího množství kyselého zelí – nebo jeho šťávy – nám parádně stimuluje střeva a tělo se vyčistí přirozenou cestou. Navíc bakterie mléčného kvašení zregenerují střevní sliznici v případě, že trpíme třeba na záněty tlustého střeva.

Uklidní nervy

Vysoký obsah vitamínů skupiny B a hořčíku působí dobře na nervy, někteří léčitelé dokonce doporučují tříměsíční každodenní konzumaci kyselého zelí jako podpůrnou léčbu depresivních stavů a zvýší se nám tolerance na stres.

Dále se zelí připisují takové účinky jako je protinádorová síla, kdy velké množství enzymů a antioxidantů má moc zastavit začínající rakovinné bujení a působí výborně jako prevence proti rakovině. Dobře působí také na problémy s plísní kandida a na různé kožní mykózy.

Použití i v kosmetice

Šťáva z kyselého zelí je léčivá i pro pleť. Stačí jí potřít mastnou nebo hrubou aknózní pleť, nechat zaschnout a poté smýt (voda ze zelí je totiž slaná) a pleť se nádherně rozjasní a oživí. Kyselé látky stimulují buněčnou látkovou výměnu v pleti.

Stejně tak si můžete udělat podobnou kúru i pro své vlasy. Špatně rostou vlasy nebo sklon k lupům spolehlivě zastaví, když si jednou týdně vmasírujete do vlhkých vlasů šťávu z kyselého zelí a necháte tak pět minut působit. Pak dobře smyjeme, nebojte se zápachu, po opláchnutí a uschnutí vlasů zmizí a zůstanou vám jen krásné, hebké a nadýchané vlasy.

Šťáva z kysaného zelí funguje jako chemický peeling, takže její působení jak na pleť, tak na pokožku hlavy je krátké a je potřeba ji pak dobře smýt.

Kyselé zelí je prostě účinná očistná potravina i bájený kosmetický přípravek. A navíc – čistě přírodní.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist